Здравият скалп е основата на здравата и красива коса. Да, всички ние мием своята коса, но прилагаме ли специални грижи за скалпа? Хм, май не съвсем… Почистването на скалпа следва да бъде сред основната рутина в грижата за косата - при това не само за дамите, мечтаещи да изглеждат като Рапунцел, но за цялата нежна половина от човечеството. 

Ето как да почистваме скалпа си в домашни условия:

1. Kaжете ,,сбогом''на косопада. А за да се преборим с него, е нужно да се доверим на специалист в областта. Спокойно, в случая става дума за любим на хиляди жени продукт. И още нещо - избягвайте миенето на косата всеки ден. Ако тя се омазнява твърде бързо, потърсете сух шампоан.


2. Масаж на скалпа
Използвайте върховете на пръстите си, за да масажирате скалпа с кръгови движения около 5-10 минути. Това стимулира кръвообращението и стимулира растежа на космените фоликули.

3. Пилинг
Домашен пилинг със захар: Смесете 2 супени лъжици кафява захар с 2 супени лъжици зехтин или кокосово масло. Нанесете сместа върху скалпа и масажирайте внимателно, след което изплакнете обилно.


Пилинг с кафе: Смесете 2 супени лъжици смляно кафе с малко балсам. Нанесете на мокър скалп и масажирайте, след което изплакнете до съвършено измиване.
4.  Етерични масла
Чаено дърво: Има антибактериални и противогъбични свойства. Добавете няколко капки масло от чаено дърво към шампоана си.
Лавандула: Успокоява скалпа и помага за намаляване на стреса. Добавете няколко капки масло от лавандула към маслото за масаж на скалпа.
5. Баланс
Ябълков оцет: Разредете ябълков оцет с вода в съотношение 1:3. Нанесете на скалпа след шампоана и изплакнете след няколко минути. Ябълковият оцет помага за балансиране на pH на скалпа и премахването на излишния себум.
Лимонов сок: Смесете сока от един лимон с чаша вода и нанесете на скалпа. Оставете да подейства няколко минути и изплакнете.
6. Хидратация и подхранване
Алое Вера: Нанесете гел от алое вера директно на скалпа за успокояване и хидратация. Оставете да действа 15-20 минути и изплакнете.
Кокосово масло: Разтопено и леко топличко кокосово масло на скалпа ще ви се отрази чудно - разбира се, отново говорим за масаж. Оставете да подейства поне 30 минути или през нощта, след което измийте с шампоан.
7. Внимавайте
Избягвайте прекомерната употреба на гелове, лакове и мусове, които могат да се натрупат на скалпа. Почистването на гребените и четките също е изключително важно. С малко усилие и подходящи продукти и методи, можете да поглезите скалпа си и да обгрижвате нежно косата си. Ако имате сериозни проблеми със скалпа, като постоянен сърбеж, лющене или силен косопад, който не се повлиява от специализирани продукти, консултирайте се с дерматолог или трихолог.