Детското отделение в МБАЛ "Христо Ботев" във Враца отново работи. То беше затворено на 15 август, след като всички лекари в педиатрията там напуснаха с мотива, че заплатите са ниски, натоварването високо и заради това имат натрупани много дни платен отпуск.

Във Враца жена ражда две бебенца в домашни условия

За овладяване на кризата и притесненията на родителите, че децата им остават без лечение, на място отиде здравният министър Христо Хинков. След среща с персонала и ръководството министърът обеща, че ще се намерят поне шестима педиатри, за да го има отделението. Местната власт пък се ангажира да им предостави общински жилища.

Педиатричното отделение вече има трима лекари, 11 медицински сестри и четирима санитари, но ще работи с по-ниско ниво на компетентност, съобщи директорката на болницата д-р Кети Ценова.

Лекарите, които ще работят детското отделение на врачанската болница, са педиатър с дългогодишен стаж от Центъра за спешна медицинска помощ в София, пенсионирана детска лекарка от Враца, която преглежда на кабинет, и лекар без педиатрична специалност, но с опит в отделението и в спешната помощ.

"С този персонал детското отделение може да работи на по-ниското, първо ниво на компетентност, като общинска болница. Това означава също така, че ще отпадната повече от половината клинични пътеки, по които има сключен договор със Здравната каса", казаха от ръководството на лечебното заведение, цитирано от БНР.

В докладна до борда на директорите на болницата Ценова посочва, че по-високите възнаграждения, обещани на лекарите, които приемат да работят в детското отделение на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) "Христо Ботев" - Враца, са станали причина повишение на заплатите да поискат и лекари в други отделения.

Лекари спасиха бебе, родено едва 575 грама

"Персоналът на болницата прие, че след като може да се предлагат по-високи заплати на едно отделение, такива се полагат и на другите", обяснява в документа д-р Ценова и посочва, че отделението по педиатрия досега не е заработвало такива средства, а предложените по-високи заплати са "заради политическия и медиен натиск, и неадекватната реакция на Министерството на здравеопазването", докладва директорката на болницата.

Източник: https://dnes.dir.bg/