Милена Маринова, акушерка от МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново обяви решението си да напусне своята работа с пост във Фейсбук, а причината е, ниското възнаграждение - 997 лв. Сумата се оказва основна заплата - за една от най-дефицитните специалности в здравния сектор. Думите на Милена са пълни с огорчение, тъга, обида, ето какво написа тя:

От раждането до яслата: най-важното за УНГ здравето на мъничето

На 40 г. реших, че ще уча за акушерка, защото тези специалисти липсват поголовно в държавата ни. Четири години редовно обучение, близо 100!!!!! текущи изпита, 4 държавни изпита, огромен труд, напрежение, лишения и умора, овенчани на финала с диплома и най-прекрасната “работа” на света-в Неонатология. Нарочно работата е в кавички, защото за мен това е призвание! 

Вляха последните стволови клетки на Сашко от Перник, той вече говори и разбира

Горя и се вълнувам, и страдам, и съм щастлива всеки ден, въпреки че вече над пет години я работа. Но днес подавам молба за напускане. Не заради умората, не заради стреса, не заради отговорността да се грижиш и да връщаш към живота най-ценното за всеки един от нас-детето му…. а заради факта, че отказвам да получавам унизително заплащане за труда си(997 лв основна заплата).

Безплатен вход за деца и родители в Регионалния исторически музей

Маринова избира този начин да протестира, тъй като няма право на ефективна стачка и молбата ѝ за напускане е единственият начин "да “събуди” обществото и работодателя си".

Даяна и Йордан от Един за друг в очакване на трета рожба

"… няма да свърши света ако аз не работя в Неонатология. Но до няколко месеца или години такава няма да има в областната болница, защото след мен не идва никой... И няма и да дойде за подобна заплата. Мога да пиша до утре какво представлява само една моя смяна…, но няма смисъл. Докато всички ние неглижираме дълбоките проблеми на здравеопазването, ни чакат тежки дни.