Фондация „За Нашите Деца“ и УМБАЛ „Софиямед“ обединяват усилията си в борбата с изоставянето на бебета и в подкрепа на ранното детско развитие. За това подписаха договор за сътрудничество вчера заместник - управителят на здравното заведение д-р Бойко Пенков и заместник- директорът на фондацията Мариана Тасева.

Двете организации ще си партнират в навременната, професионална и ефективна подкрепа на жени, заявили намерение да изоставят бебето си след раждането, както и на специализирана подкрепа към бебета с увреждания и техните семейства.

Специалистите на фондацията - социални работници, психолози, ранна детска интервенция и ранно детско развитие, логопед, рехабилитатор ще работят в подкрепа на развитието на детето от най-ранната му възраст. Родителите ще имат възможност да се включат в безплатните курсове на фондацията за повишаване на уменията им за грижа за детето, а екип от Фондацията веднъж седмично или по заявка ще консултира в УМБАЛ „Софиямед“ родилки или родители, заявили желание да изоставят детето си, както и родители на деца – пациенти в отделенията по акушерство и гинекология, неонатология и детски болести, когато има необходимост от това.

„Физическото здраве на децата е основен приоритет за нас -здравните специалисти, но не с по-малка важност за тяхното развитие е подкрепата, която трябва да получат така, че и тяхната психика да бъде здрава, за да взаимодействат със социалната среда по-най-добрия начин. Радваме се, че можем да предложим на родителите в партньорство с Фондация „За нашите деца“ възможност за комплекса услуга в името на здравето на техните деца“ – заяви д-р Пенков след подписването на споразумението.

„Благодаря за готовността за съвместна работа, защото интеграцията между социални и здравни услуги е изключително важна за ефективната подкрепа на децата в риск и с трудности в развитието. Убедена съм, че нашето сътрудничество ще помогне на децата по-лесно да преживяват престоя в болницата, а родителите им да са по-информирани и по-спокойни за децата си“ – каза Мариана Тасева   

Нашите специалисти пристигат до 4 часа след подаването на сигнал от болницата за дете в риск от изоставяне и започват разговори и консултации с майката, заявила намерение да изостави бебето си, а при необходимост с разширеното семейство. Освен психологическа подкрепа и пакет с всичко необходимо за новороденото, ние помагаме на родителите и в отношенията им с различни институции, както и работим с тях за повишаване на увереността и уменията им за грижа за детето.