Гестационният диабет е състояние, което се развива по време на бременността – най-често между 24 и 28 гестационна седмица. Свързва се с повишени нива на кръвната захар. Около 10% от всички бременни по света чуват диагнозата „гестационен диабет“. 

Причините за появата на гестационен диабет са комплексни, но до голяма степен хормоните са тези, които играят важна роля за отключването му

А кои са симптомите му?

Понякога гестационният диабет протича незабелязано. Сигнали за неговото развитие могат да бъдат: 

  • постоянна умора;
  • често уриниране;
  • замаяност;
  • вагинални или кожни инфекции;
  • проблеми със зрението;
  • резки промени в теглото.

Какво следва? 

На първо място - спокойствие и контрол! Нелекуваният гестационен диабет може да доведе до усложнения при бременността и раждането - не са изключени повишено кръвно налягане и риск от прееклампсия. Като резултат от покаченото ниво на кръвната захар е възможно бебето в утробата да нараства с ускорено темпо и още преди да се роди, вече да е обременено от развитие на захарен диабет тип 2 и затлъстяване в по-късна възраст.

Без паника! Навременните мерки свеждат рисковете от негативни последици за вас и за вашето бебе до минимум. Ето защо не бива да пропускате проверката на нивото на кръвната захар.

На 18 ноември, събота, от 11:00 ч., в Bulgaria Mall, можете да го направите БЕЗПЛАТНО! Ще ви очакваме на поредната ни среща на живо. Ще говорим за бременност и раждане, няма да пропуснем и цялостната грижа за бъдещата майка.

enlightened На гости ще ни бъде специалист от Phoenix Pharma, който ще извърши безплатен скрининг на кръвната захар на посетителите. Това ще се случи на специално обособено място в залата и със любезното съдействие на >>> Contour Plus 

Входът е свободен! Предварителното записване е препоръчително. Регистрирай се за присъствие  >>> ТУК