Кардиолозите в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали спасиха живота на млада бременна жена с остър инфаркт на миокарда. Случаят е изключително рядък в медицинската практика, съобщава 24rodopi.com.

Oпределeте кръвната група на вашето детето, още преди то да се е родило

В събота вечер 29-годишната бъдеща майка и съпругът ѝ се прибрали у дома, когато младата жена усетила болка в гърдите и гърба. Първоначално кърджалийката, която е бременна в 22-а гестационна седмица, не обърнала внимание, защото и друг път през последните седмици била получавала подобни оплаквания. Болката обаче станала непосилна и малко по-късно съпрузите се озовали в спешния център на кърджалийската болница. На направената електрокардиограма имало данни за остър миокарден инфаркт, което наложило спешна хоспитализация в отделението по кардиология, където дежурен бил инвазивният кардиолог д-р Кямуран Местан.

"Не повярвах на видяното в направените кардиограми в Спешна помощ. Направих още няколко в отделението. От кардиограмите и ултразвуковото изследване на сърцето, данните бяха категорични, че се касае за остър миокарден инфаркт. За първи път виждах такъв случай, а за 20-годишната си практика съм виждал какво ли не", разказва д-р Кямуран Местан.

"Нямаше време за губене, трябваше спешно да влезна в ангиографската зала и да реканализирам, да отпуша запушената артерия. Времето е "миокард", както казваме ние, инвазивните кардиолози. Проблемите бяха свързани с бременността. Работим с рентгенов апарат, има радиационно облъчване, има лекарства, които ще се приемат, а всичко това може да застраши плода", продължава разказа си д-р Местан.

Лекари спасиха бебе, тежащо едва 540 грама

"За възрастен организъм облъчването по време на коронарографията е безвредно, но за плода в бременната матка може да се окаже проблемно. За щастие, бременността беше около 22-ра гестационна седмица, когато се смята, че образуването на органите на бебето е приключило. Започнахме процедурата при максимални мерки за предпазване на младата жена и плода ѝ. Интервенцията завърши с имплантиране на стент. Всичко мина по най-добрия начин", усмихнат разказва инвазивният кардиолог.

По думите му най-щастлив е бил бъдещият татко.

Малкият Емил Чапкънов има нужда от помощ

"В следващите часове направихме справка за световния опит в тези случаи. Оказа се, че наистина е много рядък случай, при напълно здрава, без предшестващи заболявания и рискови фактори млада, 29-годишна жена, да има остър миокарден инфаркт на базата на коронарна атеросклероза. Поведението ни и по време на инфаркта, и след него беше в съответствие със световните стандарти, което пък беше гордост за екипа извършил интервенцията", не без гордост сподели още д-р Местан.

Щастливата бъдеща майка се възстановява и почти е готова за изписване. "Ще я проследяваме до раждането в екип с акушер-гинеколози" заявиха от отделението по инвазивна кардиология.

Източник: https://www.plovdiv24.bg/