Правителството прие промени в Наредбата за работното време, почивките и отпуските, с които се регламентира редът за прехвърляне на отпуск, поради бременност и раждане, след навършване на 6-месечна възраст на детето на един от родителите на майката или на бащата.

КАЛКУЛАТОР ЗА КРЪВНА ГРУПА

По този начин нормативният акт се синхронизира с Кодекса на труда, в който беше предвидена възможност със съгласие на майката отпускът да може да се ползва и от бабите и дядовците на детето при условие, че те работят по трудово или служебно правоотношение. За това съобщават от пресцентъра на Министерския съвет. 

Промените в Наредбата определят и реда за прехвърляне на отпуск при осиновяване на дете след изтичане на шест месеца от деня на предаването му за осиновяване на един от родителите на осиновителката или осиновителя.

Защо е важно всеки гражданин да се осигурява - бременност, майчинство и още…

За да имат право да се възползват от тази възможност, бабата или дядото следва да подаде писмено заявление-декларация по образец до предприятието, в което работи. Прилага се и копие от удостоверението за раждане на бебето. Предприятието е длъжно да разреши отпуска от деня, посочен в заявлението-декларация. Ако работещият няма право да ползва такъв отпуск, работодателят е длъжен да го уведоми за това незабавно, като мотивира отказа си, обясняват още от правителствената пресслужба. 

Източник: https://frognews.bg/