“Ще бъдат изплатени по 100 лева великденски добавки на всички пенсионери, които получават пенсии до линията на бедност от 526 лева с цел да бъдат подпомогнати хората с най-ниски доходи. Те ще бъдат осигурени от бюджета на държавното обществено осигуряване, тъй като разчетите на Националния осигурителен институт (НОИ) показаха, че това е възможно.“  

В 'Майчин дом' спасиха близнаци, делили една плацента

Това каза Петя Малакова – началник на отдел „Обществено осигуряване“ в дирекция „Трудово право, обществено осигуряване и условия на труд“ към Министерството на труда и социалната политика (МТСП). Тя беше гост в съвместната рубрика на МТСП и Дарик Радио „Социалната държава“.

Малакова отбеляза, че изплащането на великденските добавки не застрашава осъвременяването на пенсиите от 1 юли с 11%, тъй като то е гарантирано от Кодекса за социално осигуряване и средства за него са предвидени в Закона за държавното обществено осигуряване.

Експертът на МТСП даде примери за ползите от социалното осигуряване, което осигурява на хората не само пенсии, но и средства от различни видове обезщетения при загуба на доходите от труд преди пенсионна възраст. Малакова обясни правото на получаване на обезщетения за безработица, майчинство, трудова злополука, временна неработоспособност, бременност, раждане, отглеждане на дете и др., както и на различните видове пенсии, включително и наследствените. 

Признават ли се болничните дни за трудов стаж?

Петя Малакова постави акцент върху т.нар. солидарна система. При нея работещите внасят определен процент вноски в държавата, която използва средствата за обезщетение или пенсия на друг нуждаещ се гражданин в същия момент. С конкретни примери, свързани с обезщетението при майчинство, както и със задължителното пенсионно осигуряване като елемент на държавното обществено осигуряване и допълнителното задължително пенсионно осигуряване в пенсионни фондове, тя даде отговори на въпросите „Защо е нужна подобна солидарна система?“ и „Защо е важно всеки гражданин да се осигурява?“ 

Цялото интервю можете да гледате тук:

Още от актуалните новини на деня ви очакват на darik.bg