На 35 бебета от Хасковска област не е поставена първата доза на задължителната според имунизационния календар шествалентна ваксина Хексацима, показва справката на РЗИ – Хасково.

Ваксината е комбинирана срещу  дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит Б, полиомиелит и Haemophilus influenzae тип b. Тя е част от националния имунизацианен календар и не може да се купи свободно от аптека.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ 

Липсата на ваксината, чиито прием е на втория, третия и четвъртия месец от раждането на бебета, с реимунизация година след третия прием, се усети още през юли, но август вече имунизацията на бебета бе почти преустановена.

По данни на РЗИ, за първите шест месеца на година в Хасковска област на първи прием на ваксината са подлежали 665 бебета, а на втори и трети по 750.

В момента с нарушен имунизационен цикъл, заради липсата на ваксината са общо 150 деца. За 35, които са за първи прием обаче, ваксина трябва да бъде осигурена до края на август. Именно първата игла е с приоритет, признават и от Министерство на здравеопазването.

В момента страната ни разполага с около 1000 дози. От Министерството са получили уверение от производителя, че необходимите количества за обхващане на всички деца, които подлежат на имунизация са произведени. Очаква се през септември приемът да бъде нормализиран.

Риана стана майка за втори път

До три месеца забавяне при имунизацията с шествалентната ваксина са допустими, смята и личният лекар д-р Николай Николов, който има една от най- големите практики в Хасково. До дефицит на ваксината се е стигало и друг път през годините, но винаги проблемът е решаван в рамките на три месеца.

Източник: https://haskovo.live/