Отново темата за детските градини е на преден план, причината -- над 10 200 са неприетите деца в детските градини в София. Това стана ясно от резултатите след първото класиране в общинските детски градини и ясли в София за учебната 2022/23 година. Кандидатствали са 23 622 деца. ,,Реалният недостиг е за около 7400 места, от тях за градински групи са 1500 деца", съобщи Мария Минчева, директор на дирекция "Образование" в Столична община.

Държавата въвежда стандарт за развитието на бебетата

Открити са 1200 нови места за децата в градините, но за съжаление, това не е достатъчно, затова се търсят варианти, където е възможно, да се откриват още допълнителни групи. ,,Към момента се строят още 20 нови сгради. Така ще бъдат открити още 1500 места", отбеляза Фандъкова. Недостигът продължава да е главно в яслените групи", допълва Минчева.

Родителите с право на болничен, ако детето остане у дома

Каква е подкрепата за родителите - Помощта за неприето дете от 1 април е 372 лв., а държавата дава 650 лв. за дете в общинските градини. Спoред кметицата и парите за неприето дете следва да са 650 лв., за да може то да си намери място в частна детска градина. Най-голям недостиг на места в градините има в районите "Красно село", "Витоша" и "Триадица".