През 2023 година общо 17 двойки са подпомогнати от Община Казанлък за инвитро процедури. В резултат се раждат две здрави бебенца. Това става известно от Общинския план за младежта за 2024 година, публикуван в официалния сайт на местния Общински съвет. Общият брой на подкрепените от администрацията семейства в това направление е 129. 

Общинската администрация в Казанлък ежегодно финансира семейни двойки, кандидатствали по процедурата за подпомагане на асистирана репродукция за семейства по метода инвитро. За целта в Бюджета на Общината е предвидена сумата от 30 хиляди лева. През 2023 година са дадени общо 31 500 лева, като 1 500 са дарение. 

Малката Ива спешно се нуждае от вашата помощ

През изминалата година местната администрация осигури и средства за подпомагане на млади семейства чрез отпускане на финансова помощ за новородено под формата на ваучери. Тя е в размер на 500 лева за едно дете и се предоставя за осигуряване на пелени за еднократна употреба и детски храни. През 2023 година ваучери на стойност над 120 хиляди лева са получили общо 237 семейства, за шест от които финансовата помощ е за близнаци.

Социалната мярка е за поощряване на раждаемостта и задържане на младите хора в училище до получаване на средно образование, като целта е младите и образовани семейства да останат да живеят в Казанлък, напомнят от администрацията. 

Жена с трансплантирана матка роди здраво бебе - донорът е майка ѝ

През настоящата 2024 година всички социални практики на Община Казанлък се запазват, като сред тях са подпомагане на семейства за инвитро процедури и еднократни ваучери за новородено. 

Източник: https://www.bta.bg/