Световният ден на недоносените бебета, който беше миналия петък, беше отбелязан за четвърта поредна година в Неонатологично отделение на МБАЛ-Пазарджик. Много вълнуваща беше срещата на порасналите вече дечица и родителите им с техните спасители. Всички те се събраха като едно голямо и щастливо семейство, разказаха от болницата.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ 

Най-малкото бебе, което се е родило през тази година, тежи 800 гр. Повече от два месеца за малкия Божидар се полагат грижи в Неонатологично отделение. 96 недоносени бебета са преминали през Неонатологично отделение на МБАЛ-Пазарджик от 1 януари до 17 ноември. Бебетата от 1500 до 2000гр. са били 80. С много ниско тегло от 1500 до 1000 гр. са 11. Недоносените деца, които са се родили под 1 кг., са 5. Сред тях са и две двойки близнаци. Като процент недоносеност за съжаление, сме 19.2%. През отделението са преминали 8 двойки близнаци, от тях седем са били недоносени. 35% от жените, които са родили недоносени бебета, са възрастните първескини и 20% са непълнолетните майки“, съобщи началникът на отделението д-р Здравка Пиронова пред гостите на тържеството за отбелязване на празника.

„Практикуваме кенгуру грижа от 4 години. Благодарение на изпълнителния директор на болницата д-р Красимир Темнилов, и на целия му екип успяхме да създадем т.нар. стая на „Майка и бебе“, в която може да приютим майки, които остават при нас за един месец, два месеца и дори за по-дълъг период от време, за да бъдат близко до своите деца. Аз съм убедена, че може да направим още много повече в тая посока и смятам, че това ще се случи. Световната практика показва, че това е важно за малките бебета и тяхното развитие. Неонатологично отделение на МБАЛ – Пазарджик е единственото в областта, което разполага с интензивен сектор и се грижим за всички недоносени бебета. Изключително се радвам и съм благодарна, че създадохме толкова добър екип“, допълни още д-р Пиронова, която поиска от новия кмет Петър Куленски съдействие за реализирането на Общинска програма за недоносените бебета.

Бебе Елияна - победител от първата глътка въздух

„Днешният ден е много важен, защото той е посветен на недоносените деца и техните спасители. Истинският живот тръгва от тук. Затова всичко, което е необходимо за най-малките пациенти в изминалите 4 години, сме се стремили да осигурим. Искаме да създадем по-добри условия в отделението. Вече сме осигурили нужната апаратура на световно ниво и необходимите специалисти. През следващата година се надяваме с помощта на община Пазарджик да разширим Интензивния сектор“, заяви изпълнителния директор д-р Красимир Темнилов.

„Искам да поздравя целия екип на Неонатологично отделение и АГ отделението за чудесата, които вършите за нашите деца. Неонатологично отделение е стратегически важно не само за община Пазарджик, а и за цялата област. Искам да ви уверя, че в наше лице имате партньор и всичко, което е необходимо като съдействие, за да се развивате и обновявате, ще го получите“, обеща новият кмет на община Пазарджик Петър Куленски.

Без Неонатологично отделение на МБАЛ – Пазарджик нашата работа ще е изключително трудна. Началникът на отделението д-р Здравка Пиронова никога не е делила децата от различните болници и винаги е била изключителен професионалист. Много е трудна вашата работа и са нужни изключителен професионализъм и отношение към децата. Без да се обичат децата и професията нищо не би могло да се получи“, отбеляза от своя страна акушер-гинекологът д-р Елисавета Генчева, която е сред новите общински съветници на Пазарджик.

Източник: https://www.zdrave.net/