Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас посрещна Световния ден на недоносените деца с 11 пациенти, нуждаещи се специални грижи и внимание заради ниско тегло и преждевременно раждане, съобщават от болницата.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Шест от бебетата тежат под килограм и половина и са с висока степен на незрялост. Най-малкият пациент, който се отглежда в момента в отделението, тежи едва 770 грама и е роден в 26 седмица на бременността.

Смисълът на Световния ден на недоносеността е да се напомни на обществото и отговорните институции в здравеопазването колко са важни високоспециализираните интензивни грижи и доверието между лекарите и родителите. Едно на десет бебета се ражда преждевременно и за да оцелее, са нужни знания, умения и съвременна апаратура.

„В грижата за тези наши пациенти ние и родителите сме един отбор. Благодаря на всеки един родител, който ни подкрепя в борбата за този крехък детски живот. Често тази борба продължава години след изписването от нашето отделение – наша важна цел е децата не само да оцелеят, но да бъдат физически и психически здрави занапред. Когато успеем да го постигнем, сме истински удовлетворени“, коментира д-р Стилияна Томова, началник на Отделението по неонатология в УМБАЛ Бургас.

Бебе Елияна - победител от първата глътка въздух

На 17 ноември във всеки кувьоз е имало подаръци, картички и сувенири от Фондация „Нашите недоносени деца“, която подкрепя лекарите и родителите в дългия път, който трябва да изминат заедно.

До 1 ноември т.г. през Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас са преминали 158 недоносени деца – повече от всички други болници в областта и най-трудни като медицински случаи. 2 от децата са пренасочени от други лечебни заведения. 17 от бебетата са били с най-тежките първа и втора степен на недоносеност, т.е. тегло до килограм и половина. През предходната 2022 г. отделението се е грижило за 169 недоносени деца.

Над 15 млн. бебета се раждат преждевременно всяка година

Неонатологията на УМБАЛ Бургас е с трето, най-високо ниво на компетентност. Тук работят шестима лекари – педиатри и неонатолози, и трима специализанти по неонатология, а оборудването отговаря на най-съвременните европейски и световни стандарти, най-вече благодарение на дарители.

Източник и снимка: https://www.zdrave.net/