Броят на децата, предразположени към диабет тип 2 се увеличава. Дори сред децата в градинска възраст случаите на наднормено тегло вече не са рядкост.

В последните 3-4 години в лекарските кабинети растат посещенията на юноши с инсулинова резистентност, което вече е преддиабетно състояние. Това отчитат специалистите във Второ детско отделение в УМБАЛ Бургас, където се намира единственият в областта сектор за диагностика и проследяване на деца с диабет.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Тук се регистрират новооткрити случаи, наблюдават се диспансеризирани малки пациенти, извършват се изследвания и профилактика на усложнения, които заболяването може да породи. Създадена е специална стая за обучение на децата и техните семейства. Семейството играе ключова роля за мотивирането на децата да спазват определен режим, но не на думи, а преди всичко с личен пример, категорична е д-р Диана Недялкова. Тя е единственият в Бургас и региона специалист по детска ендокринология, старши лекар във Второ детско отделение в УМБАЛ Бургас.

„Имаме около 100 диспансеризирани пациенти – момичета и момчета с диабет тип 1, които един път годишно минават през отделението, за да се направят изследвания,  да се консултират с офталмолог и с невролог. Приемаме ги с цел профилактика, защото диабетът дава усложнения в различни органи и да можем да ги хванем рано. Диабет тип 1 е автоимунно заболяване, като от автоимунния процес може да бъде въвлечена и щитовидната жлеза. Той не може да се предвиди, не може да се предотврати. Докато диабет тип 2  може да се предотврати. Този диабет е с 90% фамилност и е свързан с начина на живот, неправилното хранене, липсата на движение, децата все повече се застояват пред компютри, телефони, не се движат и ядат вредни неща“, споделя д-р Недялкова.

Скок в броя на малките пациенти със сезонни инфекции

И първи, и втори тип диабет могат да протичат с едни и същи симптоми в началото – непрестанна силна жажда, често уриниране, загуба на тегло, чувство на силен глад, чести инфекции в устата и уринарния тракт, необяснима обща слабост. Захарният диабет тип 1 има по-остро начало с повишена жажда, често уриниране и загуба на тегло. Един от симптомите на започваща кетоацидоза – опасно усложнение на диабета, което може да доведе до смърт, е болката в корема. Затова при всяко дете с коремна болка се назначават допълнителни изследвания, за да се установи дали причината не би могъл да бъде един неоткрит диабет, обяснява д-р Недялкова.

В България всеки 3 на 100 деца имат сколиоза

Тя е категорична, че всеки родител би следвало да се обърне към детския ендокринолог, ако детето му е с наднормено тегло. Това е първият сигнал, който трябва да бъде проверен – дали детето има заболяване, или не. Но след прегледа обикновено нищо не се случва. „Поставяме диагнозата и нещата спират дотам. Обикновено винят децата си, че не се хранят правилно, но аз мисля, че това е проблем на цялото семейство. Защото идват на преглед двама родители с очевидно наднормено тегло и водят детето си. И трябва да се промени целият начин на живот на цялото семейство, за да има резултат. Ако налагаме ограничение на децата, трябва преди всичко да си ги наложим като родители. Не може да ядем неограничено торти, пасти, шоколади и колбаси, а да забраняваме на детето“, дава пример д-р Недялкова.

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО 

Медиите и цялото общество би следвало да говорят повече за проблема наднормено тегло и за риска от развитие на диабет тип 2, защото той категорично може бъде предотвратен. Когато семейството осъзнае, че затлъстяването е проблем, когато се обедини, изхвърли вредните храни, когато се включи някакъв спорт и ежедневно движение, нещата започнат да се променят, убеден е специалистът по детска ендокринология.

 Източник: https://www.gramofona.com/