Като социално отговорна компания Zeazoo използва наличните си ресурси, за да подпомогне една група от обществото, за която излизането навън и разходките са предизвикателство, а за някои - дори “мисия невъзможна”.

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО

За повечето деца със зрителни увреждания излизането навън, тичането и катеренето по съоръженията на детската площадка са немислими.

Ето защо от Zeazoo създават кауза, чиято цел е да се даде възможност на повече незрящи деца да “виждат” света по-лесно чрез стъпалата си.

Един от най-характерните и задължителни елементи на “босите” обувки е тънката, гъвкава подметка, която позволява максимално усещане на неравностите по земята. На нея до голяма степен се дължи усещането за ходене на босо.

Целта е по този начин да се осигури пълен контакт на стъпалото със земята във всеки един момент от ходенето, непрекъснато стимулиране на нервните окончания в стъпалото, засилване на мускулатурата и укрепване на сухожилията.

Тина и Миро с приказна погача на бебе Ивая

Босото ходене подобрява координацията и увереността в ходенето, което прави обувките имитиращо босо ходене особено подходящи за незрящите, защото за тях обратната връзка с повърхността е още по-важна за безопасно и приятно придвижване.

enlightened Създателите на каузата разказват...

Когато един ден на служебния телефон се обадиха Калина и Виктор Асенови, семейство незрящи, които бяха научили за нашите “боси” обувки и искаха да ги пробват, ние го приехме като знак от съдбата. След като ги тестваха известно време, те потвърдиха това, което и ние си мислехме - босото ходене открива пред тях един нов свят.

В желанието си да направим своите обувки за босо ходене достъпни до повече незрящи деца, ние от екипа на Zeazoo стартираме програма “Зрящи стъпала”, която има следните компоненти:

Фондонабиране до края на 2024 г.

По 2 лева от всеки продаден чифт от определени модели ще бъдат заделени за безплатни обувки за незрящите деца. 

Зизуу ще изпраща на етапи обувки до специализираните училища, на себестойност (само цената на материалите) равна на събраните средства от трите модела. Чрез съдействието на директорите на СУУНЗ "Луи Браил", гр. София и СУУНЗ "Проф. д-р Иван Шишманов", гр. Варна, те ще стигнат до желащите деца:

Зизуу ще дари обувки за всички желаещи деца със зрителни увреждания, дори събраната сума да не покрива стойността на материалите. 

Дългосрочни инициативи 

Запознаване на семействата на незрящите деца с концепцията на босото ходене и босите обувки. Съвместно със “Съюза на слепите в България” ще бъдат организирани събития, по време на които специалиситите ще разкажат за “босите” обувки, а желаещите получат като дарение тестови чифтове от моделите на Zeazoo®️, за да могат лично да опитат какво е усещането и дали им харесва.

Допълнителни инициативи

Zeazoo®️ планира персонализирани отстъпки за хора със зрителни увреждания за техните боси обувки. В момента се осъществяват нужните партньорства. След като това се случи, лица със зрителни увреждания ще могат да работят чрез организациите в съответните държави, които ще се занимават с необходимите проверки и ще свързват хората със ЗИЗУУ. Екипът ще бъде на разположение, за да помогне при избора на перфектния чифт обувки, включително избора на модел и цвят. Поръчките, с приложената специална отстъпка, ще бъдат обработени и обувките доставени директно на посочения адрес.

Зизуу ОДД вярват, че тази инициатива може да се разгърне и това е само началото. 

Повече за идеята можете да научите тук: https://www.zeazoo.com/