Нов метод за контрол на яйчниковата стимулация при инвитро процедура се прилага в България. Той е разработен от д-р Явор Владимиров и екипа му в софийска клиника. При него не се използват чести ултразвукови прегледи и взимане на кръв за хормонални изследвания. Специалистите са изчислили, че новият метод спестява до 2 000 лева от преките медицински и немедицински разходи на двойките по време на инвитро процедура.

КАЛКУЛАТОР ЗА КРЪВНА ГРУПА 

Инвитро процедурите са група от методи и част от цялата дейност е контролираната яйчникова стимулация, обясни д-р Явор Владимиров. Целта на тази дейност е да се извадят и оплодят повече яйцеклетки, като се създадат повече ембриони. Стимулацията обикновено е 10-12 дни с подкожни инжекции. Стандартният начин досега е на два-три дни жената да се гледа на ултразвук, да се взима кръв за хормони и въз основа на това да се определят дозите за стимулация. 

"Това става между 3 и 5 пъти по време на тази стимулация. Докато новият подход, за който говорим, там вече ние прилагаме други маркери за контрола на тази стимулация. Тези маркери се основават на четири основни групи," каза д-р Владимиров.

В тях се включва оценка на яйчниковия резерв, чрез която се определят дозите за стимулация. Определя се и протокола за стимулация, за да се  елиминира рискът от така наречения „хиперстимулационен синдром“, което е свръхреакция на яйчника по време на стимулация.

"Всекидневно определяне в урината на хормоните по време на тази стимулация и въз основа на тази динамика на хормоните, ние може да променяме и дозите. И всъщност определяме деня на фоликулярната пункция, което е важен момент, сиреч, кога да извадим яйцеклетките", посочи д-р Владимиров.

Тези четири основни неща са новите, които д-р Владимиров и екипът му включват, за да контролират процеса без ултразвуковите прегледи и редовното взимане на кръв за хормони. Тоест, спестява се време и се намалява стресът. 

След три неуспешни инвитро опита у нас, жена забременя с близнаци в Турция

Над 20 хиляди са родените бебета у нас от 2008 година насам с инвитро. С хиляда лева бяха увеличени средствата в държавния бюджет, които се отпускат за процедурата. Д-р Владимиров посочи още, че се повишава необходимостта от инвитро лечението за безплодие:

"И най-вече поради това, че много от семействата, от жените, започват да търсят бременност след 35 год, увеличава се и т.нар. „група стерилитет с неизяснен произход“. Много важни фактори, които имат негативен ефект върху възможността за зачеване, има начинът на живот – хранене, околна среда. И това лека-полека се трупа в поколенията, в организма", обясни д-р Владимиров.

Източник: https://bnr.bg/