37-годишната Стефка и 38-годишният Стоян са семейство от 2019 година. Живеят в Сливен и най-голямата им мечта е да си имат бебе. За съжаление обаче бременността дълго време не настъпва и двойката решава да се обърне към специалист. От направените изследвания разбират, че двете тръби на Стефка за са запушени и е невъзможно да имат дете по естествен път. 

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Три поредни пъти се подлагат на инвитро лечение, но опитите в България не довеждат до успех. Така, след подробно проучване обезкуражената двойка стига до Истанбул. По съвет на свои приятели те отишли в Център по Инвитро Бахчеджи, където се запознали със специалиста по гинекология и инвитро оплождане проф. д-р Йозкан Йоздамар. 

С помощта на лекаря двойката постига положителни резултати още от първия си опит. И така, след здрава бременност, през януари, Стефка и Стоян стават родители на близнаците Борис и Калоян

„Изпитваме неописуемо приятни чувства, колкото и да е трудно, цялата ни умора си отива с тяхната усмивка. Когато виждахме бременна жена или двойка с дете, се чувствахме много тъжни, но си казваме, че един ден ще дойде нашият ред и ние също ще бъдем родители. Бяхме възнаградени за усилията си и сега живеем дните, за които мечтаехме. Много сме щастливи“, споделя майката.

Когато сравняване лечението в България и Турция, трябва да отбележа, че има разлики в подхода на лекарите, използваните лекарства, успеваемостта и в много други аспекти. Преживяхме трудни моменти, но не се отчаяхме“, допълва Стефка. 

Близнаците Александър и Георги - чакани дълго и най-сетне у дома

Днес майката е щастлива със своите близнаци и за тях разказва:Всяка секунда, която прекарваме с децата, се чувства като сбъдната мечта. Още от първия ден искахме да станем родители, радваме се, че дойдохме в Турция. Има огромни разлики в отношението, което получихме в двете страни. Докато в България не ни даваха отговор на нито един от нашите въпроси, всеки етап от нашето лечение в Турция беше подробно обяснен. Подходът на нашия лекар ни вдъхна безкрайна увереност." 

Проф. д-р Йозкан Йоздамар обясни: „Основният проблем в нашата двойка беше ниският им запас от яйцеклетки. По време на лечението в България са събрани малък брой яйцеклетки и при две от тези лечения не е било възможно да се извърши ембриотрансфер поради ниско качество на ембриона. След като разгледахме в детайли възможните фактори, които биха могли да доведат до ниско качество на ембриона, предприехме някои мерки за отстраняване на тази ситуация и съответно преминахме към етап инвитро оплождане." 

Жена, родена с две матки, е бременна и във всяка от тях има по едно бебе

"След извършване на някои практики, които биха увеличили отговора на яйцеклектата на нашия пациент по време на фазата на инвитро плождане, ние събрахме 11 яйцеклетки от нашата пациентка и получихме 2 бластоцистни ембриона, които наричаме ембриони от ден 5, от тези яйцеклетки и ги прехвърлихме. Тестът за бременност на нашата пациентка се оказа положителен след трансфера, а по време на нейните прегледи в България разбрахме, че имаме дувплодна бременност. И така, и двата ембриона, които прехвърлихме, бяха успешни. За щастие, нашата пациентка роди и двете си бебета без усложнения“, допълни той. 

„Турция се конкурира с много страни в Европа по отношение на лабораторни тестове, приложни тестове и опит на лекарите. Фактът, че ние следваме най-новите технологични разработки в света особено в нашата ембриологична лаборатория, където имаме много добре обучени служители по отношение на генетика и имаме много висока успеваемост, дава надежда на пациенти от цял свят да идват в Турция за лечение на инвитро оплождане“, сподели в заключение д-р Йоздамар.

Източник и снимка: https://www.marica.bg/