Жена от щата Алабама, САЩ, родена с две матки, е бременна и във всяка от тях има по едно бебе. Очаква се тя да роди 2 момиченца точно на Коледа.

32-годишната Келси Хачър и съпругът ѝ Кейлъб вече са родители на три деца - на 7, 4 и 2 години. През пролетта тя научила, че е бременна отново, което шокирало не само нейния акушер-гинеколог, но и бащата на бебетата.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

"Казах на мъжа ми: "Има 2 бебета“. А той: "Лъжеш!“. Аз казах "Не лъжа“, обяснява Келси пред NBC как е реагирал съпругът ѝ на новината за двойната ѝ бременност.

Многодетната майка знаела, че има две матки, както и че всяка от тях има собствена шийка. Поради тази причина нейните бременности се считат за високорискови.

"Това е много, много рядко“, казва пред WVTM д-р Швета Пател от Алабама, която специализира в областта на акушерството и гинекологията и се грижи за Кейси. "Акушер-гинеколозите изкарват цялата си кариера, без да са виждали подобно нещо."

Клиника "Майо" нарича двойната матка "рядко състояние", което се появява по време на развитието на женския плод - понякога двете малки тръби, които образуват матката, не се съединяват напълно, за да създадат един голям орган.

65-годишна майка на 13 деца роди четиризнаци

Жените с двойна матка често имат успешна бременност - но също така е по-вероятно да преживеят спонтанен аборт или преждевременно раждане.

"Двойна маточна шийка или двойна матка е вероятност, която е далеч под 1%, може би три на 1000 жени. А вероятността за забременяване по едно и също време във всяка матка е "1 на милион", казва д-р Ричард Дейвис, специалист по майчина и фетална медицина в Центъра за жени и бебета към Университета на Алабама в Бирмингам, където се проследява бременността на Келси.

Любопитни и малко известни факти за бременността

Интересно е, че в случая на Келси матките ѝ биха могли да започнат с контракциите по различно време. Това може да доведе до раждането на двете ѝ дъщери по различно време – с часове или дни разлика.

"Когато тя започне да ражда, ще трябва да наблюдаваме всяка матка и да видим коя от тях се свива и дали се държат по един и същи начин или са различни", отбелязва д-р Дейвис.

Плацента превия и чудото Андреа

Ситуацията на Келси е толкова необичайна, че лекарите не знаят дали да определят двойната бременност като бременност с близнаци. Всяко бебе има своя собствена плацента, пише Ladyzone.

"Мисля, че от медицинска гледна точка това е толкова рядко явление, че няма как да го опишем по по-добър начин, освен да ги наречем близнаци", казва д-р Пател.

Междувременно Келси очаква с нетърпение да посрещне и двете си дъщери, като същевременно осъзнава, че случаят ѝ е толкова шокиращ и рядък, че спокойно може да влезе в учебниците по медицина.

В момента майката от Алабама е потънала в размисли относно това, че ще има 5 деца – всички под 8 години. Признава, че двете момиченца не били планувани и с мъжа ѝ си мислели, че третото им дете ще е и последно за семейството. Въпреки това тя е благодарна за благословията да имат още 2.

В момента Хачър е бременна в 34-ата седмица, а терминът ѝ е 25 декември - Коледа.

Източник: https://www.plovdiv24.bg/