Има няколко дни от бременността, които със сигурност няма да забравя – деня, в който видях двете чертички, деня, в който за пръв път чух израза „плацента превия“, деня, в който изпитах нейната сила върху себе си и деня, в който гушнах своето момиченце.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Накратко - плацента превия е такова състояние, при което плацентата се намира под плода, а не над него, и по този начин запушва „естествения път навън“. Освен това при голяма част от случаите се наблюдават кървене, преждевременно раждане и редица усложнения. Истината е, че в средата на юни, когато чухме диагнозата, не можех да проумея, че моят или животът на детето са в опасност. Спомням си, че четях за развитието на плода през всяка гестационна седмица и премислях дали ще бъде способно да оцелее извън мен, ако се наложи. Благодарях за всеки един ден с нея - моето момиче!

За наше щастие, открихме доктор Ирена Шикова, която прие присърце случая ни и беше до нас до щастливия финал. Именно тя ни посрещна в спешното, когато в една сряда сутрин плацентата прокърви и трябваше да се реши – да се направи спешно секцио, за да се спаси моят живот или има вероятност да дадем още поне седмица на малкото човеч да закрепне още повече. Решението бе взето...

Пътят до мечтаната дъщеря - сълзи, надежда и едно загубено бебе

Седмица по-късно секциото мина успешно, малката беше добре, а аз се озовах в реанимация с обилно кървене. И дори там доктор Шикова идваше да ме проверява и следеше състоянието ми. Именно благодарение на нейните съвети преди това вдигнах хемоглобина си максимално и по този начин избегнах кръвопреливане. Никога няма да забравя тези 24 часа в реанимация, когато не знаех дали ще мога да видя дъщеричката си отново.

Всичко след това бяха „бели кахъри“ – трудното раздвижване, вдигането на температура, системите, антибиотиците и т.н. Щяха да минат дни, докато осъзная, че с малката вече сме вкъщи и ужасът, който преживяхме, е вече зад гърба ни.

Още веднъж огромно благодаря на доктор Шикова! Ако не беше тя, сега нямаше да пиша това, нямаше да будувам вечер и нямаше да гушкам най-сладкия розов вързоп!

Мадлен Аспарухова, майка на малко чудо Андреа, родена на 27 септември, 2023  г.


enlightened Историята е част от рубриката ПИСМО В БУТИЛКА