Родилка с тежка патология и бебето ѝ бяха спасени в УМБАЛ „Свети Георги“. Ювелирната операцията на пациентката, която е страдала от тотално предлежание на плацентата, е извършена от завеждащата Катедрата по акушерство и гинекология проф. Екатерина Учикова и екип. В него са били още д-р Камен Ямаков, д-р Динко Проязов, д-р Магдалина Влахова и анестезиологът – реаниматор д-р Борис Георгиев, съобщиха от лечебното заведение. 

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

36-годишната Мария очаква да даде живот на втората си рожба. При първото раждане, осъществено с Цезарово сечение, не е имала никакви проблеми. Бременността ѝ е била проследяване редовно. Самата тя е от жените, които не пренебрегват съветите на лекарите. Напротив, спазват и стриктно. 

„Всичко вървеше добре, докато започнах да се чувствам уморена. Състоянието започва да става необичайно, а знам от предишна бременност какви са етапите“, разказва жената, която след бързата и професионална намеса на лекарите вече втори месец се грижи за бебето си у дома. 

„Екипът на клиниката е изключителен. Невероятни професионалисти. Цял живот няма да ми стигне, за да им благодаря, че спасиха мен и моето дете", вълнува се майката. "По време на бременността нещата се развиват нормално до момент, в който започнах да се чувствам отпаднала. Чувствах, че се случва нещо различно от първата ми бременност. Стигна се дотам да бъда закарана по спешност в УМБАЛ „Свети Георги“, спомня си младата майка. Поела я завеждащата Клиниката по акушерство и гинекология проф. Екатерина Учикова. 

„Тя беше с тотално предлежание на плацентата. Това е най-тежката степен на патологично прикрепяне към маточната стена. Заради влошаване на състоянието ѝ се наложи да и направим Цезарово сечение в 29-та гестационна седмица, казва проф. Учикова. Преди това обаче се е наложило да я стабилизрат медикаментозно, за да не се стига до фатален кръвоизлив. 

Вили и нейната борба за живот - нека подадем ръка

„При тотално предлежание плацентата навлиза дълбоко в мускулатурата на матката и може да достигне до нейната повърхност. При най-тежката форма се стига до засягане на пикочния мехур и съседните структури. Тази патология потенциално застрашава живота на бременната жена и на плода“, пояснява проф. Учикова. 

В случая с Мария тя била открита чак по време на хоспитализацията ѝ в болницата. Приели я заради лъжливо преждевременно раждане на 22 юли. То обаче, по думите на специалиста, не е резултат на патологията с плацентата. Започнали да и прилагат медикаментозна терапия, която дала добър ефект. На 2 август обаче общото състояние на жената рязко започва да се влошава. Започва хиперактивна родова дейност и преждевременно раждане вече в ход. Към проблема се прибавя и факта, че клинични данни сочат за наличието на кръв в коремната кухина и вероятно тиха руптура на матката в резултат на предишно Цезарово сечение

Три бебенца с екстремно ниско тегло спасиха в УМБАЛ-Пловдив

„Това означава разслояване на стената ѝ на мястото на предишния оперативен цикатрии, т.е. от секциото. Те се явяват и причина за т.нар. ниско прикрепена плацента“, пояснява проф. Екатерина Учикова. В случая при пациентката й плацентарната патология се оказала съчетана. От една страна тя е имала ниско прикрепена плацента, а от друга – патологично прикрепяне на плацентата към маточната стена. 

На пръв поглед, за неспециалиста това е ситуация, в която лекарите са с вързани ръце. Оказва се обаче, че специалистите имат подход и начин за реакция и в най-завързания случай. Най-напред трябвало да подготвят пациентката за операцията, тъй като при такава интервенция се губи много кръв, а оттам и рискът за живота на жената и на бебето. За целта се наложило да бъдат осигурени биопродукти, необходими както по време на самата операция, така и след нея. Когато всичко било набавено, пристъпили към Цезаровото сечение. Наложило се обаче матката на пациентката да бъде отстранена.

Лекари спасиха бебе, родено едва 575 грама

„Когато става въпрос за живота на пациентка и детето ѝ, ние нямаме право да не намерим изход“, казва проф. Учикова. За да не се стига до такива екстремни ситуации, е добре диагнозата да бъде поставяна предварително. Тези жени трябва да бъдат родоразрешавани в големите АГ клинки, като нашата в УМБАЛ „Свети Георги“, тъй като подходът в тях е мултидисциплинарен“, допълва тя. 

Обяснението е, че в тях нещата се поемат от опитни акушер-гинеколози и акушерки. В помощ са им реаниматорите и анестезилогичните сестри. Цикълът от медицинска грижа се затваря от неонатолозите, които поемат новороденото и му оказват първи грижи. „Когато предварително се знае едно такова състояние, а не както се случи след хоспитализацията на пациентката, бременнисте жени се насочват именно към големите центрова, в които екипите са достатъчно опитни, за да могат да се справят с конкретната акушерска ситуация“, казва още проф. Екатерина Учикова.

Впечатлението ѝ, както и това на колегите ѝ от клиниката е, че диагнозата за тотално предлежание на плацентата с най-тежка степен на патологично прикрепяне към маточната стена се поставя късно. Освен това, в повечето случаи тя въобще не се установява. Тя посочи, че случаите от последните години са открити в УМБАЛ „Свети Георги“. За целта лекарите от Клиниката по акушерство и гинекология използват ултразвуково изследване с доплер и ядрено-магнитен резонанс за препотвърждаване на диагнозата. 

По думите на проф. Екатерина Учикова патологията е изключително рядка, но в последните години тя зачестява. „Ние свързваме този факт с т.нар. цезаризъм. Това е непрекъснатото увеличаващо се необосновано раждане чрез Цезарово сечение. Тук са и случаита, за които липсват медицински индикации за извършването му.“

Още за случая прочетете тук >>> https://clinica.bg/ 
Снимка на екипа: https://clinica.bg/