Година след размяната на бебета в болница „Шейново”, говори майката, подала сигнала за случилото се.

"Трудно се съгласих да говоря, защото искам да предпазя близките си от сочене с пръст. Не искам да ми тежи нещо на съвестта. Имаме възрастни родители, които не са в добро здравословно състояние. Най-близките ми знаят, не го приеха лесно, но съдба, случи се на нас. Желанието ми да остана анонимна е продиктувано от това, че ми беше нарушено личното пространство. Цялата ситуация ме разклати психически”, сподели жената в ефира на Нова телевизия.

КАЛКУЛАТОР ЗА КРЪВНА ГРУПА

Тя разказа подробно кога с мъжа ѝ са разбрали за размяната. „Разбрахме, че не е нашето биологично дете, когато излезе първият тест от болницата. След изписването нямахме съмнения, защото имаше известни прилики между бебето и по-голямото ни дете. С течение на времето разликите започнаха да се набиват на очи. Един ден реших да сортирам документите от болницата. Там намерих гривните и се загледах в номерата, които се разминаваха. Отидох при мъжа ми и той се шокира. Не знаеше какво да каже. Решихме да звъннем в болницата. Говорих с акушерка, след това ме препратиха към завеждаща отделението лекарка. Тя предложи да се направи ДНК тест. На следващия ден отидохме в лечебното заведение и направихме тест. През това време с нас се свързаха от полицията, дадохме обяснения. Направихме и тест към следствието, което се заведе”, обясни майката. Жената е родила секцио по медицински причини.

„Докато си на операционната, ти показват бебето за секунди. Беше повито и почти нищо не видях. Зърнах го за секунди. Не се чувствах добре по време на операцията и нямам много спомени. След това ме приведоха в реанимация. На следващия ден ме настаниха в стая. Там кърмих небиологичното ми дете”, каза още майката на едно от разменените бебета. По думите ѝ от следствието разбрала, че смяната е станала още в първите часове след раждането.

Жена в мозъчна смърт роди здраво бебе

„Практиката е такава, че на обед всички бебета се водят при майките, но моето го нямаше. Първият ден, след като ме настаниха в стая, се качих в Клиниката по неонатологията. Извадиха само едно бебе и ми казаха, че това е моето. Табелката на кошчето отговаряше на моята гривна, но не погледнах гривната на бебето. Не ми е минавало през ума, че това може да се случи в 21 век. Отивам с цялото си доверие да родя в тази болница. Живея истински живот, не във филм”, споделя през сълзи жената.

Според нея става въпрос за грешка, а не за умишлено деяние. „От всички изявления на болницата разбрах, че бебетата са разменени в кошчетата. Родени са с 10 минути разлика. Като в деня на изписването аз бях последна – в 16.00 ч.”, разказа още жената. През сълзи тя сподели, че е имала много силна връзка с небиологичното ѝ дете. „Имам три деца, нищо, че едното не е при мен”, каза майката.

Източник и снимка: https://www.actualno.com/