Жена в мозъчна смърт е успяла да износи здраво бебе. Това се описва в медицински доклад на Университет на Флорида. Бебето е родено чрез цезарово сечение.

Въпреки че подобни случаи са рядкост, учените разкриват за 35 примера на бременни жени, които са изпаднали в мозъчна смърт, 27 от които са завършили с раждане на живо бебе, включително три вагинални раждания.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ 

Описвайки последния случай, изследователите обясняват, че 31-годишната жена е била бременна в 22-та седмица, когато е постъпила в клиника със силно главоболие. Скоро след това тя изпита „активност, подобна на припадък“, преди да спре да реагира.

„Резултатите от сканирането отговарят на критериите за „мозъчна смърт“ и пациентът е обявен за мъртъв в деня на приемане“, пишат авторите на изследването. Допълнителни анализи разкриха, че жената е получила кръвоизлив в мозъка.

„След мултидисциплинарна среща с невроинтензивисти, специалисти по неонатологично интензивно отделение, акушер-гинеколози, както и екипи от правни, етични и социални работници, семейството на пациентката изрази желание да запази бременността и да доведе до жизнеспособност на плода“, казват още.

Не е изненадващо, че поддържането на бебето живо не е било лесно и се е изисквала обширна медицинска намеса. Майката в мозъчна смърт е била поставена на вентилатор и се е хранила чрез назогастрална сонда. Лекарите е трябвало да регулират нивата на тироксина, кръвното налягане, както и разредители на кръвта, за да се предотврати образуването на съсиреци.

72-годишната рок звезда Джо Лин Търнър стана татко

След още 11 седмици хирурзите извършват цезарово сечение, изваждайки бебето на 33 гестационна седмица.

„Кърмачето се чувстваше добре след раждането и не се нуждаеше от реанимация“, пишат авторите. Тя беше докарана в отделението за интензивно лечение на новородени. Тя беше изписана вкъщи след пет дни“, продължават те. В този момент животоподдържащата система на майката е прекратена.

България е първа по брой на абортите в Европа

Макар и изключително редки, подобни случаи не са нечувани. Според гореспоменатия преглед около две трети от жените, които са изпаднали в мозъчна смърт по време на бременност, страдат от кръвоизлив на или около мозъка.

ОВУЛАЦИОНЕН КАЛКУЛАТОР

От 35-те пациенти, идентифицирани от проучването, 69% се нуждаят от лечение за инфекции като пневмония или сепсис, докато 63% развиват нестабилност на кръвообращението и 56% страдат от безвкусен диабет. Като цяло гестационната възраст по време на диагностицирането на мозъчна смърт е най-големият предсказател за изхода, като само 50 процента от тези, които са изпаднали в кома преди 14-та седмица от бременността, са имали живи бебета.

Източник: https://glasnews.bg/