Проучванията на учените потвърждават, че вторите деца са по-склонни да бъдат непокорни, по-разхвърляни са и често се забъркват в най-различни проблеми.

Примери сред известните личности има много: Дейвид и Патриша Аркет, Джон и Джоан Кюсак, Питър и Джейн Фонда, Джулия и Ерик Робъртс, Маги и Джейк Джиленхол, Шърли Маклейн и Уорън Бийти.

КАЛКУЛАТОР ЗА КРЪВНА ГРУПА

Кой е по-непокорен?

Разбира се, че най-малкият. Така казват и учените. Второто или най-малкото дете в редицата е почти винаги най-буйно, леко мързеливо и по-разглезено от останалите. Особено при момчетата това е почти задължително.

Статистиките показват, че близо 40% са просто „абонирани“ за бели. А най-рискови се оказват училището и улицата, където детето често се свързва с компании, които го тласкат по лош път.

В проучването са използвани два фактора: процентът на отсъствия от училище, прекъсвания по неоснователни причини и дори наложителното преместване на малчугана в друго училище, поради лошо поведение.

И почти винаги това се случва на вторите деца в семейството. Е, има и изключения от правилото.

Как го обясняват учените?

Учените смятат, че основен виновник за това са самите родители. Тяхното поведение обуславя и по-свободното държане на второто дете и пренебрегването на някои отговорности.

Защо НЕ Е толкова важно да имаме второ дете

Освен това най-голямото дете често се възприема също като родителска фигура във възпитанието, което допълнително нагнетява обстановката.

Обикновено вниманието на родителите е концентрирано върху първото дете. С второто те вече знаят какво предстои и отпускат много правилата, пише обекти.бг. А и на вторите много по-лесно се дава позволение за много неща, което при първите най-често е отказвано.

Защо е толкова важно да имаме второ дете

Утехата е, че малките имат други качества, които изобщо не са за подценяване. Те са изключително креативни, интелигентни, чувствителни и могат да бъдат много сладки, когато поискат.

Източник: https://fakti.bg/