„Поставяйте си реалистични цели за спестяване и не забравяйте да планирате за неочаквани разходи“, съветва Анита Бичовска, бизнес треньор в Easy Credit.

Спестяването може да изглежда лесно на теория, но много хора срещат затруднения, когато се опитат да заделят пари всеки месец. Анита Бичовска, бизнес треньор в Easy Credit ни разказва за най-често срещаните грешки, които правим, и предлага ценни съвети как да подобрим финансовото си състояние.

Грешка №1: Липса на ясен месечен бюджет
Без ясен и добре структуриран месечен бюджет, е изключително трудно да се планира спестяването,“ обяснява Анита. Много хора нямат представа какви точно са техните месечни разходи и приходи, което затруднява процеса на отделяне на средства за различни цели. За да се избегнете това, създайте бюджет, който да обхваща всички ваши приходи и разходи. Започнете от най-важните и неотложни, като стигнете до ,  малките и променливи разходи, като пари за развлечения, дрехи, кафе и ресторанти, непредвидени подаръци, абонаментни услуги и други'', съветва Анита Бичовска.

Грешка №2: Твърде много импулсивни покупки
„Импулсивните покупки могат да натоварят бюджета ви, без дори да го осъзнаете, отбелязва експертът. Тя предлага прост, но ефективен трик за контрол върху този вид харчения: Опитайте се да овладеете импулса и помислете дали имате нужда от този продукт. Дайте си време, преди да направите непланирана покупка.

Грешка №3: Подценяване на малките разходи
Често пренебрегваме малките ежедневни разходи, като кафе или храна за офиса или за вкъщи, но те могат да се натрупат и да повлияят на общото ни финансово състояние. „Малките разходи изглеждат незначителни, но в края на месеца могат да се окажат съществени. Така например, ако купувате кафе 5 дни в седмицата и давате по 2 лв., това са 10 лв. седмично. Или ако поръчвате храна два или три пъти седмично и плащате такса доставка, това е разход, който също се натрупва“, обяснява специалистът. Тя препоръчва да записвате всеки малък разход, за да осъзнаете каква част от бюджета ви е била ,,изядена”.

Грешка №4: Нереалистични или твърде амбициозни цели за спестяване
„Често хората си поставят твърде високи цели за спестяване, което води до разочарование, когато не успеят да ги постигнат,“ казва още експертът. Тя съветва да започнем с постижими цели, които могат да се увеличават с времето. „Започнете с малки стъпки, като отделяте дори минимална сума всеки месец. Това ще ви мотивира да продължите.“

Грешка №5: Липса на план за управление на неочаквани разходи
„Непредвидените разходи могат да разрушат целия ви финансов план, ако нямате резервен фонд,“ предупреждава специалистът. Тя препоръчва създаването на малък фонд, който може да покрие внезапни разходи без да наруши месечния ви бюджет. „Дори минимална сума, заделена редовно, може да ви осигури спокойствие в трудни моменти.“

Първата стъпка, за да избегнете тези 5 грешки, е изготвянето на реалистичен и подробен месечен бюджет, който включва всички разходи. Поставяйте си реалистични цели за спестяване и не забравяйте да планирате за неочаквани разходи.

Easy Credit също така предлага финансова подкрепа и консултации, за да помогне на клиентите да постигнат дългосрочна финансова стабилност. „Нашата цел е да осигурим на клиентите решения, които им позволяват да управляват своите финанси по-добре и да постигнат своите цели за спестяване,“ казват от компанията.