Клиниката за патологична бременност в СБАЛАГ „Майчин дом“, която е най-голямата в страната и поема най-тежките усложнения по време на бременност, е в процес на пълно обновяване. Ремонтните дейности са насочени основно към подобряване на битовите условия за пациентите и за персонала на клиниката.

7-годишно дете плува в Черно море и попадна в реанимация заради ротавирус

До края на годината общо 2000 кв.м. в клиниката ще придобият изцяло нов облик. В по-голяма част от стаите ще се изградят нови самостоятелни санитарни помещения, предвидено е цялостно ново обзавеждане, нови многофункционални легла с възможност за конфигуриране според индивидуалните предпочитания и нужди на пациентките, както и изграждане на удобни и модерни помещения за хранене на пациентите и за персонала.

В Майчин дом спасиха бебе с рядка малформация на белия дроб

Въпреки, че битовите условия не са променяни от 1976 г., клиниката за патологична бременност поема голяма част от най-тежките и трудни случай в страната. Тя разполага с нова и модерна апаратура, която включва последно поколение ултразвукови апарати и монитори за проследяване на детски сърдечни тонове. Като звено към Медицински университет в София в клиниката се провежда практическо обучение на студенти, стажант-лекари, акушерки, специализиращи лекари, общопрактикуващи лекари, както и индивидуални курсове за следдипломно обучение на придобили вече специалност акушер-гинеколози от цялата страна.

Клиниката по патологична бременност разполага със 75 места за настаняване, а средно годишно от там преминават около 5000 жени. В нея се намира и единственото за страната обособено отделение за диабет и бременност.

Калоян - роден след 7-годишна борба и 5 загубени бременности

В инвестиционната политика на болничното заведение всяка година се залагат ремонтни дейности, чието изпълнение е под надзора на Министерство на здравеопазването. От 2017 г. насам са извършени подобрения в голяма част от болницата, които включват основен ремонт на болничната регистратура в централното фоайе, цялостен ремонт с ново медицинско оборудване и болнично обзавеждане на двата етажа на Родилна клиника – послеродово отделение, както и ремонт на II-ра гинекологична клиника. В този период над 10 000 кв.м са основно реновирани.

Ръководството на болницата и в частност - на клиниката по Патологична бременност се гордеят с факта, че тази клиника е уникална за страната със своите традиции и възможности за прилагане на иновативни диагностични и лечебни подходи и обучение на млади лекари в насока на проследяване и родоразрешение на рискови бременности. Клиниката може да се похвали с медицински показатели, съпоставими с тези на най-добрите медицински центрове по рискова бременност в Европа.

„Убедена съм, че ще има преориентиране на пациентки от момента, в който тази клиника започне да функционира в обновен вид, тъй като освен че ще предоставяме добри битови условия напълно безплатно, в клиниката работят едни от най-добрите специалисти в страната“, сподели проф. Виолета Димитрова, началник на Клиника по патология на бременността, СБАЛАГ „Майчин дом“ – София.