29-годишна жена, на която преди две години бе направена чернодробна трансплантация във Военномедицинска академия (ВМА), роди първата си рожба.

Със сълзи на очи Петя Йорданова прегръща дъщеричката си Рая и благодари на своите спасители, както самата тя ги нарича, проф. Никола Владов и проф. Крум Кацаров, които я изненадаха при изписването й от СБАЛАГ „Майчин дом”.

Тя изминава труден път до щастливото събитие – път, по който, според нея, й се случват няколко чудеса все на големи православни църковни празници.

Едва 13-годишна, Петя получава диагнозата „първичен склерозиращ холангит" в крайна фаза – възпалително автоимунно чернодробно заболяване, което ако не се лекува, може да доведе до фатални последици. Най-критичната ситуация за нея е през 2019 г., когато изпада в чернодробна кома и е приета в реанимацията на ВМА.

Въпреки че прогнозата на лекарите не беше добра, на Голяма Богородица аз се събудих – както и да звучи, за мен това е моето чудо. Събрах сили и продължих да се боря, разказва Петя.

След това е включена в листата на чакащите за чернодробна трансплантация във ВМА, а грижите за нея поемат специалистите от Клиниката по гастроентерология. И така до 2021 г., когато в деня на Св. Димитър Чудотворец й е направена сложната интервенция.

Състоянието й беше много тежко. В листата на чакащите имаше и едно бебе от болница „Лозенец”. Затова бе взето решение за т.нар. сплит трансплантация, при която черният дроб бе разделен на две части. Операцията, която във ВМА правехме за първи път, мина успешно, а пациентката се възстанови бързо, спомня си проф. Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.

Две седмици по-късно Петя е изписана, а следващата им среща е през октомври 2023 г. при отбелязването на Европейския ден на донорството. Младата жена и семейството й идват във ВМА, за да изкажат своята почит към близките на донорите и за да зарадват медиците с новината, че ще става майка.

Едва три бебенца проплакаха в Бургас в първия ден от Новата година

Веднага се обадих на проф. Иван Костов с молба да поемат Петя, защото „Майчин дом” е болницата с големи традиции и в която работят утвърдени специалисти. Заради терапията, на която са по принцип трансплантираните хора, случаят е по-специфичен – до момента няма такъв в България, споделя още проф. Владов.

Само няколко седмици по-късно, на 11 ноември, когато почитаме деня на Св. Мина, идва и следващото чудо за Петя – стана майка.

'Майчин дом' - първенец по брой новородени бебета

Няма как да не сме щастливи и ние – Петя мечтаеше за нов живот. А сега самата тя да дари живот на първото си дете, заяви от своя страна и проф. Крум Кацаров, началник на Клиниката по гастроентерология на ВМА.

По-високи еднократни помощи за раждане на дете през новата година

В навечерието на Рождество Христово, Петя и малката Рая бяха изписани от „Майчин дом” и посрещнаха празниците със семейството си у дома.

 ,,Поклон пред лекарите от ВМА и от "Майчин дом", които спасиха един живот, за да се роди нов живот'', пише журналистът Кристина Газиева във Фейсбук, споделяйки целия материал, излъчен по телевизията.

Снимка и текст: ВМА