Косата на жените през вековете е била много повече от просто красив елемент, допълващ визията. Тя е носела със себе си различни символики и е отразявала социални, културни и религиозни норми. Чрез следващите редове ви каним на вълнуващо пътешествие през времето, което показва как жените са използвали косата си, за да изразят своята женственост, статус и индивидуалност.

Древен Египет
В Древен Египет косата е имала голямо значение. Египтянките често бръснели главите си заради жегата и носели  перуки, които се считали за символ на висок социален статус. Перуките били изработени от човешка коса, вълна или растителни влакна и декорирани с бижута, мъниста и злато.

Древна Гърция и Рим
В Древна Гърция косата заемала важна част от женския образ. Ха, каква изненада, нали?! Свободните жени имали дълги и добре поддържани коси, често  сплетени в плитки или свободно пуснати - с една дума красота и женственост. В Древен Рим пък богатите представителки на нежния пол се гордеели с изящни прически, украсени със златни и сребърни бижута, които подчертавали техния статус и по-конкретно - апетитно богатство.

Средновековие
През Средновековието косата на жената често била скривана под забрадки и воали, особено при омъжените дами. Смятало се, че покритата коса е знак за скромност и благочестие. Въпреки това, жените от аристокрацията имали помпозни прически и обичали да прибавят различни аксесоари като акцент.

Ренесанс
През Ренесанса косата отново излиза на преден план. Жените имали дълги коси, които често оформяли в изящни къдрици. Коковете и използването на перли, панделки и други украшения продължавали да стават все по-популярни. В този период светлата коса се е считала за особено ценна, затова много дами изсветлявали своята с помощта на различни средства.

Викторианска епоха
Грижата за дългата и красива коса е била привилегия само за жените от средната и високата класа – досещате се – възможността за спазване на добра лична хигиена е била абсолютен лукс.

20.век
През 20-ти век настъпват значителни промени в прическите и отношението към косата. През 20-те години жените започват да носят къси прически като символ на еманципация и независимост. След Втората световна война дългите и леко чупливи коси отново стават популярни, като през 60-те години хипи движението налага модата на естествените и небрежни прически.

21.век
За щастие, днес жените имат свобода да експериментират и да изразяват своята индивидуалност чрез косата си. Едно обаче не се е променило – косата остава символ на женственост, независимо дали е дълга или къса. Всяка жена иска да има здрава, красива, лъскава коса, а косопадът е неин враг номер едно. Най-хубавото e, че именно сега са ни под ръка верни съюзници в битката с оредяващата коса, които действат безапелационно. Жените през вековете не са се радвали на лесен достъп до подобни ,,приятели''. Така че, мили дами, наслаждавайте се на изобилието и решавайте проблемите с усмивка.