Първото българско инвитро бебе чака бебе! 33-годишната Илияна Тирилова, която става първото дете, създадено в епруветка през 1988 г. не само у нас, но и в цяла Източна Европа, днес е в трепетно очакване на първородното си дете.

От години българката живее в САЩ, където се запознава и със съпруга си Майкъл, който е асириец. Щастливата двойка съобщи за предстоящото събитие в социалните мрежи.

Влюбените вдигнаха сватба в края на 2018 г. след 5-годишна успешна връзка, която започва на сватбата на най-добрата приятелка на Илияна. Още тогава за "България Днес" споделя, че е готова за деца и че се надява с Божията помощ да получи това щастие.

Въпреки че живее зад океана, българката никога няма да забрави "създателя" си д-р Илия Ватев, на когото е кръстена. Самата Илияна не си спомня как родителите ѝ са съобщили, че е изкуствено зачената, но ясно си спомня за първата си среща с д-р Ватев.

"Споменът ми е много ясен. Един ден д-р Ватев дойде в гр. Рила, където живеехме. Беше висок, красив мъж. Имам чувството, че го познавам цял живот. С него сме изключително близки, чувствам го като втори баща", коментира преди време нашенката пред вестника.

Чувството е взаимно, защото и до днес в кабинета на лекаря виси обща снимка, запечатала любовта между Ватев и Илияна. Въпреки че от 2002 г. Илияна живее в Америка, разстоянието не пречи двамата да продължават да поддържат връзка, често си кореспондират по мейл, а винаги когато е в България, се срещат. Преди години д-р Ватев призна, че трудно взел решението да направи процедурата, а вълнението му било огромно. Лекарят дори поискал съвет от игумена на Рилския манастир дали да извърши манипулацията.

Двойката вдига сватба през 2018 г.

"Отговорът на игумена беше двусмислен. Според православната църква семействата, които нямат деца, са наказани от Бога. В този смисъл не трябвало да се прави операцията. От друга страна, лекарите работим с ръце, очи и умове, които са дадени от Господ, следователно той бе съгласен да се направи процедурата", връща се към спомените д-р Ватев. Така на 3 януари 1988 г. на бял свят се появява Илияна.

Д-р Илия Ватев е биолог. Той е смятан за "бащата" на първото инвитро бебе у нас заради успешната процедура през 1988 г. Раждането става събитие в социалистическия блок, понеже Илияна е първото бебе в епруветка в цяла Източна Европа.

Българката споделя, че е горда, че е първото бебе в епруветка, въпреки че през детските си години е била подигравана за това.

"Никога не ми е било тъжно за това, че ми се подиграват. Наричали са ме "бебе в епруветка", но това не ме е обиждало. Напротив. Винаги съм била горда", коментира тогава Илияна.

Луиз Браун е първата, идва в България

Луиз Браун е първото бебе инвитро в света. Родена е на 25 юли 1978 г. в Олдъм, Англия. На бял свят се появява с цезарово сечение. Тежи 2,61 кг. През 1977 година 29-годишната ѝ майка Лесли забременява чрез метода инвитро, защото има запушени фалопиеви тръби и в продължение на 9 години със съпруга си Джон правят неуспешни опити да имат дете. Накрая решават да опитат инвитро, въпреки че по това време тази техника на асистираната репродукция все още е на експериментално ниво.

Лечението на Лесли започва още през 1976 г. и година по-късно, на 10 ноември, гинекологът д-р Патрик Стептоу и физиологът от Кеймбридж д-р Робърт Едуардс успяват да извадят качествена яйцеклетка. Оплождат я в лабораторни условия и след 3 дни я имплантират в матката на Лесли. Преди да постигнат революционния си успех с раждането на Луиз Браун, д-р Патрик Стептоу и д-р Робърт Едуардс имат зад гърба си няколко опита на прилагане на инвитро техника на двойки с репродуктивни проблеми, но без резултат.

"Бяхме силно притеснени да не би случайно бебето да се роди с някакъв малък дефект, защото тогава хората щяха да мислят, че причината е инвитро технологията", казват тогава лекарите. За щастие, опасенията им се оказват излишни.

С проплакването на Луиз най-сетне е сложен краят на серията неуспешни опити за оплождане на човешка яйцеклетка в лабораторни условия.

Това се оказва повратна точка в съвременната репродуктивна медицина, благодарение на която днес са родени повече от 5 милиона бебета.

Уникалното постижение на Стептоу и Едуардс получава световно научно признание през 2010 г. с Нобеловата награда за медицина, присъдена именно на професор Едуардс за разработването на технологията за изкуствено оплождане на човешката яйцеклетка.

Няколко години след раждането на Луиз Браун, отново чрез метода инвитро, се появява и по-малката ѝ сестра - Натали. Впоследствие тя става първата жена, зачената инвитро, родила свое дете. През 2006 г. самата Луиз Браун става майка за първи път. Синът ѝ Камерън се ражда през декември, заченат по естествен път. През 2013 г. ражда второто си дете, което е кръстено на "създателите" си - Ейдън Патрик Робърт.

Луиз Браун посещава България през 2014 г., за да бъде специален гост на конференцията "Дървото на живота", където са обсъждани иновациите в репродуктивната медицина.

Източник и снимка: dunavmost.com

Снимка 2: bnr.bg