На предстоящото утрешно заседание Столичният общински съвет /СОС/ ще разгледа предложение за отпускане на финансови средства за тазгодишната кампания за подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми, които се нуждаят от ин витро процедури и за които не е предвидено финансиране от Центъра за асистирана репродукция към Министерството на здравеопазването. Докладът бе одобрен днес на заседание на Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика, съобщават от СОС.

И тази година се залагат 70 хил.лв., с които одобрените кандидати да направят всички необходими изследвания, както и самото ин витро оплождане. Класическата процедура възлиза на 1300 лв., а ICSI методът на оплождане - 1600 лева. При настъпване на бременност, жената може да направи и изследване на фетална морфология на стойност 60 лева.

Максималната сума, която може да бъде отпусната на семейство по програмата не може да надхвърля 2560 лева. Финансирането се извършва на база на договори между Столична община и лечебни заведения, които искат да се включат в програмата.

Донорската програма започна през 2015 г. и до момента чрез нея са родени 24 деца, съобщават от СОС.

Иточник: bta.bg