Строгите правила, въведени в родилните отделения с цел да спрат разпространението на коронавируса, могат да имат фатални последици за недоносените бебета, предаде ДПА, позовавайки се на Световната здравна организация (СЗО).

От организацията отбелязват, че медицинските ползи от физическия контакт между родителите и техните недоносени бебета далече надвишават риска от зараза с коронавирус. Много страни са забранили тези контакти заради пандемията, което е във вреда на бебетата.

Организацията препоръчва метода на кенгуруто за недоносени бебета и новородени с ниско тегло, при който детето се поставя кожа до кожа върху гърдите на майката или бащата за възможно най-много часове на ден. Освен това се препоръчва те да бъдат кърмени.

Международно проучване на медицински сестри и лекари установи, че пандемията е довела до ограничения в контактите между бебе и родител, като две трети от 1120-те участници в него са заявили, че ще отделят майката от детето й, ако тестът им е положителен или статусът им е неясен.

Изчисление на СЗО показва, че рискът от смърт поради ограничения в контакта е бил с 65 процента по-висок от опасността бебето да се зарази с фатална коронавирусна инфекция при такъв контакт.

Експертът от СЗО Орнела Линчето заяви на пресконференция, че гушкането не само увеличава шансовете за оцеляване на недоносените бебета, но и "намалява стреса на родителите, причинен от Ковид-19”.

Източник: bta.bg