Истинско коледно чудо споходи семейство Анита и Бисер Манолови от Добрич. Двамата родители изгубиха 18-годишния си син Дилян през лятото на 2019 година. Преди дни – на 15 декември, те се сдобиха с рожба –  на бял свят се появи синът им Владислав. Момченцето се роди със секцио благодарение на акушер-гинеколога д-р Ивайло Петев и акушерката Марияна Драгнева, която беше 24 часа с родилката. Влади проплака с тегло 3 800 грама, дълъг е 52 сантиметра.

„След като изгубихме Дилян беше много трудно. Буквално седмици след това двамата със съпругата ми решихме, че няма смисъл да се окайваме. Не че са спрели сълзите ни от сутрин до вечер, но решихме да си имаме друго дете”, споделя за Про Нюз Добрич бащата Бисер. Той се връща назад и разказва за трагедията, сполетяла семейството му.

Дилян се появи много трудно на бял свят като раждане, споделя Бисер. Веднага след като се женят с Анита тя получава заболяването аневризма на мозъка. Дават й два-три процента да оцелее. В Добрич акушер-гинеколозите са категорични, че жената не трябва да ражда. „Обясниха, че при най-малкото напъване тази аневризма може пак да се повтори, въпреки че е оперирана”, обяснява съпругът на Анита. Споделя, че въпреки че е крехка съпругата му има силна психика, забременява и на 28 години ражда Дилян.

Преди Анита да забременее с Владислав семейството тръгва по лекари, за да се прецени дали тази аневризма няма да се отвори отново. Над един месец са правени консултации, изследвания и прегледи в Добрич, Варна и най-вече в София при проф. Габровски. В крайна сметка лекарите казват, че може да се пристъпи към ин витро. Насочват се към София, от където им казват, че процедурата трябва да бъде направена до една година, защото Анита наближава 50 години и няма да могат да се случат нещата ако се удължат във времето. В столицата дават най-кратък срок, че могат да подготвят Анита за процедурата и да й направят ин витро. Това става в болница „Надежда” при д-р Георги Стаменов, който им дава най-голям процент вероятност процедурата да е успешна. Мария Георгиева – координатор на Фондация „Искам бебе” в Добрич, и създателят на организацията Радина Велчева са хората, които в началото ги насочват, съдействат им за час, тъй като там се чака шест месеца за да получиш такъв.

Бяха дълги месеци на пътуване, с много лечения, прегледи, изследвания постоянни в София, надбягване с времето, споделя Бисер. За семейството е доста тежко, особено с обстановката заради коронавируса. Дори  в един момент им се налага да пътуват с разрешение за напускане на Добрич и за пребиваване в София. Така идва април, когато казват, че Анита е готова за инвитро. Процедурата е направена на 10 април. След нея прегледите продължават – в Добрич и в София при д-р Стоименов. По негово искане жената си прави изследване след няколко седмици и бременността е факт.

Източник: pronewsdobrich.bg

Снимка: Личен архив