Две бебета са били извадени от водата близо до бреговете на езерото Киву дни след наводненията, отнели живота на повече от 400 души в източната част на Демократична република Конго.

"Това е чудо, всички бяхме изумени", разказва пред Би Би Си лидерът на местната общност Делфин Биримби. Родителите им са починали, но общността е в контакт с хора, които могат да ги отгледат, добавя Биримби.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Не е ясно как бебетата са оцелели три дни в езерото, но очевидци твърдят, че са се носили върху отломки.

Бебетата са спасени в понеделник - едното в Бушушу, а другото в Нямукуби - двете села, които пострадаха най-много от наводненията миналата седмица, казва Биримби.

Представител на медицинската благотворителна организация "Лекари без граници" (MSF) очертава мащаба на бедствието в интервю за предаването Newsday на Би Би Си, като казва, че селата са изправени пред "хуманитарна криза".

Във видеоклип, споделен в Twitter от местен журналист, се чува как една жена казва, че едно от спасените бебета е с тежко ранено краче.

Оттогава все още липсват повече от 5000 души и "спасителните дейности все още продължават", казва г-н Биримби.

Местните групи на гражданското общество съобщават, че след наводненията в местните здравни центрове и болница се намират 200 ранени, а 1 300 жилищни сгради са разрушени и "много училища, здравни заведения, църкви и водоснабдителна инфраструктура са унищожени".

Да помогнем на един дядо да създаде още хубави спомени с трите си внучета

Жертвите на наводненията вече заявиха пред Би Би Си, че животът им е бил напълно разрушен. "Нямам повече роднини, нямам ферма, нямам нищо", казва Гентил Ндагижимана.

Проливните дъждове удариха само няколко дни след наводненията в съседна Руанда, където загинаха повече от 130 души. Ръководителят на ООН Антониу Гутериш заяви, че наводненията са още една илюстрация на ускоряващото се изменение на климата.

ОВУЛАЦИОНЕН КАЛКУЛАТОР

Много фактори допринасят за наводненията, но затоплянето на атмосферата, причинено от изменението на климата, прави екстремните валежи по-вероятни.

Светът вече се е затоплил с около 1,2 °C от началото на индустриалната ера и температурите ще продължат да се покачват, ако правителствата по света не намалят рязко емисиите.

Открийте още любопитни новини >>> ТУК: https://darik.bg/
Снимка: https://www.bbc.com/