Средно жените имат 10% повече телесни мазнини, по-бавен основен метаболизъм, по-малка нужда от калории и по-малко мускулна маса в сравнение с мъжете. Мъжете и жените също имат напълно различен хормонален баланс. Жените имат много уникални физиологични разлики спрямо мъжете и повечето от тях се дължат на биологичната способност за възпроизвеждане. Това оказва влияние върху здравето на жените, което се променя на почти всеки етап от жизнения цикъл. Женските тела преминават през много в един живот. Те непрекъснато се адаптират към различни възрасти и етапи от жизнения цикъл. Това причинява промяна в хормоналния баланс, което се отразява на нашата физиология, а също и на нашите хранителни нужди.

Ранна зрялост

От около 14 до 51 години жените имат повишени нужди от желязо поради загубата на кръв, причинена от менструацията. Затова е важно да получаваме достатъчно желязо от нашата диета, за да предотвратим това. Здравословната диета и адекватен цялостен хранителен статус са наистина важни на този етап за насърчаване на здрави хормони и управление на симптоми като ПМС.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Бременност и кърмене

Когато жените са бременни или кърмят, те имат повишени нужди от фолат, йод, калций, желязо, цинк и витамин С.

Менопауза и по-късен живот

Между 45 и 55 години производството на естроген намалява и ние спираме да отделяме яйцеклетки от яйчниците. Това е естествена част от живота, което означава, че вече не можем да заченем. Естрогенът е от съществено значение за здравите кости, така че е жизненоважно да си набавяме достатъчно витамин D и калций, за да смекчим въздействието на по-ниските нива на естроген с напредване на възрастта. По-възрастните жени и жените след менопауза също имат повишени нужди от цинк и калций.

Един от най-лесните начини да се справите с тези непрекъснато променящи се хранителни изисквания е да се наслаждавате на богати на хранителни вещества храни всеки ден, независимо от вашата възраст.

Симптоми на хормонален дисбаланс

Нашите хормони са чувствителни към промени и могат да изпаднат в дисбаланс поради фактори като лоша диета, липса на упражнения, стрес и лош сън. Симптомите на хормонален дисбаланс включват промени в настроението, обилна или болезнена менструация, умора, подуване на корема, симптоми на ПМС, косопад, мозъчна мъгла, наддаване на тегло и др. Добрата новина е, че има проактивен избор на начин на живот, който можем да направим, за да насърчим хормоналния баланс.

6 суперхрани и хранителни вещества за регулиране на  хормоналния баланс

  • Горски плодове

Те са богат източник на желязо и фолат, така че те са наистина добър избор за жени, които планират семейство, бременни или кърмещи. Горските плодове са богати на витамин С, който е от съществено значение за регулирането на прогестерона - хормон, който играе роля в менструацията, бременността и менопаузата.

Бременност и хранене - научи всичко важно

  • Антиоксиданти

Доказано е, че храни, богати на антиоксиданти, помагат за хормоналния баланс. Проучванията са установили, че растителните полифеноли могат да помогнат за регулиране на секрецията на хормона на стреса кортизол, благодарение на тяхната висока антиоксидантна активност.

Интересното е, че всъщност се знае, че половият хормон естроген има антиоксидантни свойства. Доказано е, че регулира антиоксидантните ензими, като подобрява тяхната ефективност и максимизира здравословните им ползи за тялото. Най-добрите източници на антиоксиданти са плодовете и зеленчуците, но можете да ги намерите и в чая, червеното вино и дори черния шоколад.

  • Здравословни мазнини

Всяка клетка в тялото ви се нуждае от мазнини, за да могат мембраните да работят правилно, позволявайки на хормоните да навлязат в клетките и да направят своята магия. Така че, без адекватни нива на здравословни мазнини в диетата, вашите хормони вероятно ще пострадат. Един орган, който също се нуждае от мазнини, за да функционира, е мозъкът. Вашият мозък всъщност се състои от 60% мазнини и произвежда хормони (невротрансмитери), както и сигнализира за хормоналните ви пътища. Попълването на запасите от мазнини в мозъка ви с диетични източници на здравословни мазнини е чудесен начин за поддържане на хормоналния баланс, като същевременно се подобрява и здравето на мозъка. Примери за здравословни мазнини на растителна основа включват ленено семе, чиа, орехи, авокадо, зехтин и кокосово масло.

Как да се справим с предизвикателствата на професия 'родител'

  • Растителен протеин

Жените обикновено имат по-ниска чиста мускулна маса в сравнение с мъжете и това също намалява с напредването на възрастта. Получаването на достатъчно протеин е един от начините да поддържаме чиста мускулна маса и сила, както и да смекчим въздействието на стареенето върху тялото. Протеинът, витамин D и калцият също са от съществено значение за предотвратяване на остеопороза при жените в по-късна възраст. Всеки от тях помага за увеличаване на костната плътност и намаляване на риска от фрактури. Адекватният прием на протеин също помага за балансиране на нивата на кръвната захар, което от своя страна насърчава хормоналната хомеостаза.

Примери за храни, богати на растителни протеини, включват ядки, семена, бобови растения, тофу и коноп.

КАЛКУЛАТОР ЗА КРЪВНА ГРУПА

Все пак не забравяйте, че консултацията със специалист е най-доброто решение. 

Източник: https://www.actualno.com/