Разговаряме с Николай Неков, бизнес и маркетинг консултант, основател на агенция, която помага на български компании в създаването на иновативни продукти. Работи и за развитието на социални, доброволчески и образователни проекти. Последният му проект е Karavani.bg – най-голямата българска платформа за отдаване под наем на каравани, кемпери, бунгала, палатки и куполни къщи. Приключенският му дух и любовта му към природата го карат да скочи точно в това предизвикателство и към момента скокът му е доста успешен. Почива си с медитация, природа и спорт.

Благодарим на Николай, че с настоящото интервю става част от семейството на инициативата ,,Зелената стълба‘‘. Ето какво ни сподели той относно централната тема на нашата кампания и неговите професионални занимания:

Здравейте, разкажете ни повече ни за платформата karavani.bg – какво предлага и каква визия имате за бъдещето? 

Почивката сред природата дава свобода, вдъхновява, зарежда. Това преживяване е все по-желано, по-търсено, по-достъпно, а нашата мисия е да го правим лесно за организиране. Усилията ни са насочени към това хората да имат възможност за избор – да намерят своето място и да организират своята ваканция. Независимо дали става въпрос за лятно преживяване за седмица със семейството и децата, с приятелите или за по-дълъг престой и комбинация между работа и почивка. Защо не и за цялото лято? Вярваме, че да бъдеш близо до природата дава безкрайни възможности и свободата да прекараш истински пълноценно времето с близките си хора. И именно това е преживяването, от което всички имаме нужда.

Тук е и нашето място, нашата роля – да свързваме предлагащите и търсещите, като правим процеса удобен и лесен и за двете страни. Създаваме мрежа от хора, които предлагат различни възможности за настаняване в къмпинги, с хора, които търсят такива.

Едновременно с това се стремим да помагаме за развитието на екотуризма в България. Страната ни има невероятна природа и работим, за да популяризираме различни къмпинги и други красиви места, които дават възможност за почивка и вдъхновение. 

Искаме да предадем и да споделим с други хора нашия личен опит, защото и историята на Karavani.bg започна с истинско преживяване. Преди пет години почивахме на каравана за първи път. Представете си колко зареждащо и мотивиращо беше всичко, след като няколко месеца по-късно вече имахме своя. Решихме да я използваме за почивка и за отдаване под наем и тук се появиха предизвикателствата. Преминавайки през тях и учейки се от опита, осъзнахме, че можем да бъдем полезни и на другите, които са тръгнали по този път.

Сега вече имаме платформа, която предлага широко разнообразие от предложения за настаняване в къмпинги в страната. Всеки може бързо, лесно и сигурно да си запази каравана, бунгало, кемпер или куполна къща, да анулира до 14 дни по-рано, при нужда. Изобщо – да избере най-подходящото за семейството си или да организира ваканцията за повече хора – приятели, колеги, близки и др. А екипът ни е винаги на разположение да съдейства във всяка една стъпка от процеса. Знаем, че това е изключително важно, когато става въпрос за организацията на перфектната почивка с децата.

По-чувствителни ли са към темата за опазване на околната среда, хората, които избират да къмпингуват?

Щастлив съм да споделя, че все по-често забелязваме хората да обръщат внимание на ползата и влиянието, които всяко място има за природата. От друга страна, виждаме, че и повече хора търсят преживяване, близо до природата, защото тя ги зарежда и прави почивката им пълноценна. Ако преди гледката към морето е била търсено условие, то сега се цени още повече, когато морето е близо, има естествена сянка и т.н.

Всички тези блага на природата са събрани на едно място – в къмпинга. Там си близо до морето, а когато искаш прохлада, просто трябва да направиш няколко крачки и да се скриеш под сянката на дърветата или навеса на караваната. И нека не забравяме, че, за да се радваме на всичко, което ни дава природата, трябва да мислим за нея и да ѝ даваме толкова, колкото взимаме от нея. Независимо дали сме на къмпинг или не.  

За мен е важно да припомням, че всеки един от нас има роля в средата, в която живеем, и може да помага активно за нейното подобряване.

Как този вид туризъм би могъл да бъде максимално щадящ за околната среда?

Вярвам, че понякога е необходимо много малко, за да се случи голямата промяна, така че да бъдем в по-добър синхрон с околната среда. Ще дам само няколко примера, които биха имали позитивно влияние в тази посока.

Ако можем, то нека да пътуваме с повече хора, когато използваме личен автомобил. Да използваме влак, да се качим на колелото или да се разходим до магазина в къмпинга или близкия град, вместо „да скочим с колата“… Така бихме намалили въглеродните емисии в сезона, в който всички пътуват към своята почивка.

Променяйки навиците си, бихме променили и много около себе си. Например, да използваме екосъобразни материали в ежедневието си, които не замърсяват мястото, около което е караваната ни. Да използваме съдове за многократна употреба, с каквито разполага всяко едно от предложенията ни в платформата. И да събираме разделно отпадъците. Понякога намирането на контейнер е малко по-трудна задача, но след като го намерите веднъж, всеки следващ път ще е по-лесно.
И още нещо – всички обичаме комфорта на климатика и доста от предложенията ни имат това удобство. Но ако се лишим от него дори за няколко часа, бихме намалили негативният ефект за природата, както и шума, което би направило по-приятна нашата почивка и тази на съседите. 

Нарушава ли се тук – в България, границата за разумно използване на природните богатства и ресурси…

Мисля, че поставянето на граници, на първо място, е лична отговорност. Да осъзнаеш, че връзката между човека и природата е двупосочна и трябва да бъде уважавана и пазена. Както е и в отношенията между хората.

В рамките на къмпингите тези граници са регламентирани и трябва да отговарят на конкретни изисквания. А за хората, които предпочитат диво къмпингуване, например, важат изцяло личните им усещания за това как да се грижат за природата като за собствен дом. 

И последно, но не по важност, разбира се – защо, ако никога не сме къмпингували, е важно да опитаме от вкуса на този вид алтернативен туризъм?

Защото да бъдеш сред природата е свобода! В най-истинския смисъл на думата. Това е мястото, което те презарежда, вдъхновява, разширява погледа ти, дава ти прекрасно време със семейството, с любимите хора, създава незабравими спомени...

И всичко това е съчетано с удобствата, от които се нуждаем. Почивката на каравана е да ходиш бос по тревата, ди си на плажа след минута, следобед да подремнеш на хамака или шезлонга, привечер да запалиш барбекю, след вечеря да се разходиш по брега или просто да си пуснеш филм на верандата с чаша вино, а децата да си играят на воля по цял ден с новите си приятели. Тази почивка е и един от малкото варианти за хора, които искат да вземат със себе си и домашните си любимци. Няма нищо общо с който и да е друг начин на почивка и прекарване на време заедно с приятелите, семейството или половинката ви. Всеки, с когото сте решили да отпочивате заедно, има свободата да го прави както иска. Това е свободата.