За трета поредна година, по случай Световния ден на недоносените деца - 17 ноември, Фондация “Нашите недоносени деца”, кани всички заинтересовани на конференцията “Родени твърде рано - медицински и социални аспекти на развитието на недоносените деца”. Събитието е единствено по рода си в България и ще събере отново водещи медицински експерти и развитийни специалисти от страната и чужбина, които работят в различни сфери на грижата за недоносените деца. Те ще споделят знания и опит с техни колеги, специализанти, здравни работници и родители.

Браво: Българка стана 'Най-добра акушерка' във Великобритания

Конференцията ще се проведе на 17 ноември 2023 г. в Capital Fort (бул. Цариградско шосе 90), град София. Предвидено е тя да бъде в хибриден формат - присъствено и онлайн, за да се даде възможност да достигне до колкото се може по-широка аудитория. Участието в нея е безплатно след предварителна регистрация тук.

Тестът за бременност - кога и какъв да изберем

Сред лекторите на конференцията тази година са неонатолозите доц. д-р Ралица Георгиева, доц. д-р Христо Мумджиев и д-р Диана Влахова, д-р Анна Богданова, АГ, специалист майчино-фетална медицина, д-р Ирина Михаел, нефролог, д-р Гергана Светославова, офталмолог, д-р Василис Фурлакис, ортопед-травматолог, д-р Мария Русинова, специалист по хранене и диетика. Онлайн от Германия ще се включи и проф. Цветомир Луканов, детски кардиохирург. Те ще засегнат теми, свързани с бременността, раждането, развитието и някои от най-често срещаните проблеми и предизвикателства, с които се сблъскват преждевременно родените деца.

Христо Стоичков сбъдна мечтата на 10-годишно момче и плака, заедно с него

В събитието ще се включат и специалисти от Център за детско развитие “Малки чудеса” към Фондация “Нашите недоносени деца”. Ценен опит и съвети с родители и специалисти за детското развитие и семейството, ще споделят Маргарита Габровска, логопед и специалист ранна детска интервенция, Петя Йорданова, детски психолог, Ния Коновска, фамилен и брачен консултант, психотерапевт и Иван Боянов, физиотерапевт.

Сашко от Перник представи втората си самостоятелна изложба

Предвидени са и уъркшопове за медицински специалисти с Инна Бранева, психолог и психотерапевт, както и за родители с Ния Коновска, фамилен и брачен консултант, психотерапевт.

Акцентът на конференцията “Родени твърде рано - медицински и социални аспекти на развитието на недоносените деца” през 2023 г., ще е подобряването на грижите за недоносените бебета и новородени с влошено здраве, както и създаване на мултидисциплинарни екипи, работещи в сферата на майчиното и детско здравеопазване и неонатологични грижи. Те са особено важни в грижите за недоносените деца, които често се нуждаят след раждането от комплексно проследяване на здравословното състояние и развитието в различни области. България е сред малкото държави в Европа, в които не е налична подобна национална програма за проследяване.

 Aбонирайте се за YouTube канала на „9 месеца”, където ще откриете всички отминали уеб предавания:

Фондация “Нашите недоносени деца” се надява конференцията да привлече специализанти, акушерки и медицински сестри, млади специалисти и студенти, както и всички заинтересовани или обучаващи се в сферата на детското здравеопазване или работа с деца. С безплатния достъп до събитието, се цели да бъде улеснена максимално възможността за участие. Конференцията е един от начините, чрез които Фондацията се стреми да подпомогне специалисти от различни области да обменят информация по актуални национални и международни изследвания, свързани с недоносените деца.

Вече над 10 години, Фондация “Нашите недоносени деца”, организира традиционно през месец ноември по случай Световния ден на недоносените деца 17 ноември, различни инициативи в страната, целящи по-добра информираност на обществото по отношение на раждането и отглеждането на преждевременно родените бебета. Може да се запознаете с работата на Фондацията на сайта: https://premature-bg.com