Здравейте. Ако четете това, то – на първо място – честито, най-вероятно очаквате бебе. Второ - ,,разлиствате‘‘дневника на д-р Марта, затова – добре дошли! За новобранците припомянме, че 9 месеца и д-р Марта Дончева, акушер-гинеколог с богат опит, Mclinic, поставиха началото на виртуалната подготовка за бременността и раждането с рубриката ,,Из дневника на д-р Марта“. Ако сте пропуснали първите съвети, можете да наваксате с информацията още сега: Кога съм в овулация и Кои са ранните признаци на бременността

Говори д-р Марта…

Бебето е планирано, желано и вече нямате търпение да видите двете чертички на теста за бременност? Отлично познавам тези емоции, знам какви колебания, страхове и въпроси имат жените за първата и основна стъпка преди срещата с лекар, а именно – изборът на тест за бременност и какво ще ,,каже той‘‘.

Тест от аптеката

Да, той е достъпен, познат и лесен за употреба. Уринарните тестове за бременност измерват нивата на ЧХГ (човешкият хорионгонадотропин хормон) в урината, които се повишават бързо през първите няколко седмици на бременността и обикновено се удвояват на всеки 48 часа през първия триместър (след това ЧХГ започва да пада).

Туптящо сърчице вместо кухо яйце - история за новия живот

Количеството на ЧХГ в пробата от урина може да зависи и от това колко течности пиете или колко често уринирате, както и колко дни са минали от закъснението на цикъла. Обикновено светлата или бистра урина – макар и признак за добра хидратация – е по-малко концентрирана и може да не даде ясен резултат при домашния тест за бременност. По-тъмната урина (такава, каквато е първата сутрин, преди да сте изпили каквито и да било течности) може да покаже по-ясен и категоричен резултат, ако има бременност.

Възможно ли е да се покажат двете чертички, но всъщност да няма бременност?

Фалшиво-положителните резултати, при които всъщност не сте бременна, са рядкост сред домашните тестове. ЧХГ може да се появи в урината ви, ако сте направили спонтанен аборт, наскоро сте прекъснали бременност или сте приемали лекарства с ЧХГ (например за фертилитет или за намаляване на теглото).

Влиянието на алкохола от зачеването до раждането

Ако правите теста, преди закъснението на цикъла, той е способен да засече биохимична бременност, която се случва, когато оплодената яйцеклетка се имплантира, но след това яйцеклетката спира да се развива. В този случай менструация ви ще се появи след няколко дни. Менопаузата и проблемите с яйчниците също могат да доведат до неверни резултати.

Кръвен тест за бременност

Кръвните тестове за бременност се извършват в лаборатория, където от ръката ви се взема проба - венозна или периферна кръв. Това може да се направи няколко дни по-рано от теста с урина, тъй като кръвните тестове са по-чувствителни при откриването на нивата на ЧХГ. В инвитро клиниките препоръчват такъв тест на своите пациенти на 14-ия ден след трансфера.

Кухо яйце - спонтанен аборт

Резултатът дава представа не само дали има бременност, но и как се развива самата тя. По преценка на лекар тестът може да бъде повторен (при някои жени, преживели спонтанни аборти или страдащи от ендометриоза, може кръвният тест да бъде направен и по-рано от 14-ия ден, като паралелно с него се изследват и нивата на прогестерона, за да се назначи индивидуална терапия с нужните медикаменти). Е, няма как да пропуснем и и факта, че резултатите от кръвния тест не се появяват след няколко минути, както при уринарния, а след час-два-три  (зависи и от самата лаборатория).

Всичко е математика?!

Когато изчакате подходящия момент за тест, повишавате значително точността на резултата – затова обърнете специално внимание на инструкциите от производителя, ако сте избрали домашен, а не кръвен тест. Въпреки всичко, добре е да изчакате до първия ден на пропуснатата менструация – около две седмици след зачеването – смята се, че резултатът ще бъде по-точен. Това е така, защото след като оплодената яйцеклетка се имплантира, плацентата се образува и произвежда ЧХГ.

Ако направите домашния тест за бременност твърде рано, той като нищо ще се затрудни да открие малкото количество ЧХГ. От друга страна кръвните тестове са герои и успешно улавят ЧХГ само няколко дни след имплантацията.