Детето е планирано, чакано и много желано, а вие нямате търпение да изненадате своя партньор с Голямата новина? Прекрасно, точно така следва да бъде, защото бебето е първо любов, а след това и всичко останало.

Вече знаете, че с с д-р Марта Дончева, акушер-гинеколог с богат опит,  Mclinic, поставихме началото на виртуалната подготовка за бременността и раждането с рубриката ,,Из дневника на д-р Марта“. Ако сте пропуснали първия текст, можете да наваксате с информацията още сега: Кога съм в овулация

Разбира се, оставаме верни на себе си, продължавайки в тази посока, но вече с фокус към следващия вълнуващ етап – ранните признаци на бременността.

Ето какво споделя д-р Дончева по темата:

Мили дами, не само като акушер-гинеколог, но и като майка на две деца, аз отлично знам какво усеща жената, която очаква потвърждение за своята бременност. Когато се опитвате да заченете, всеки нов симптом води до сериозно вълнение и най-различни емоции. Да, трудно е да не се вглеждате във всяко схващане, спазъм, болка, понякога и почти невъзможно. Затова нека да разгледаме отблизо ранните симптоми на бременността - предвестниците на благата вест, а не плод на фантазията ни.

Без правила, всяка жена е различна

Някои дами забелязват промяна още около две седмици след зачеването, докато други започват да усещат ,,нещо различно‘‘ четири, пет седмици по-късно – когато менструацията видимо закъснява. Ако сте си направили тест за бременност, може би сте видели и двете чертички? Хм, в такъв случай със сигурност и ранните признаци за 9-те месеца няма да закъснеят.

От раждането до яслата: най-важното за УНГ здравето на мъничето

Но, ако сте от късметлиите, които не усещат ,,екстрите‘‘, не се тревожете. Най-важно е по време на прегледите лекарят да потвърждава, че детето се развива добре, всичко останало е строго индивидуално и не бива да се превръща тревога и сравнение с други бременни дами.

Някои от честите ранни признаци са…

Болезнени гърди и промяна в цвета (и вида) на ареолите
Гърдите ви са твърде чувствителни, а зърната сякаш възпалени, изпитвате болка при допир? Не е изключено постепенно ареолите да променят леко своя цвят към по-тъмен, а жлезите им да станат по-отчетливи (наподобяващи малки пъпчици).


Любопитно: При бременност чувствителността не изчезва (поне през първите месеци), както обикновено се случва при ПМС.
По време на ранната бременност нивата на хормоните естроген и прогестерон се повишават, което води до увеличаване на притока на кръв към гърдите. Тези хормони са и причината някои жени да изпитват чувствителност по време на овулация и като част от ПМС – но в този случай хормоните започват да спадат с приближаването на началото на менструацията и болката в гърдите отшумява.

Спазми
Подобно на възпалените гърди и спазмите са сред ранните признаци на бременността. Спазмите обаче не трябва да са силни, затова се свържете с лекар.

Разширени вени и бременност – много е важно да знаем, че...

Важно уточнение. Крампите, които се появяват по време на ранната бременност, се дължат на увеличения приток на кръв към матката.

Имплантационно кървене
Имате светлорозово или кафяво зацапване около седмица преди да дойде менструацията ви? Ако се чудите ,,може ли кървенето да е признак на бременност?”, отговорът всъщност е ,,да”. То може да е т.нар. имплантационно кървене, един от ранните признаци на бременността.
Зацапването се случва между 6 до 12 дни след зачеването, когато оплодената яйцеклетка се заравя дълбоко в лигавицата на матката ви, причинявайки леко дразнене.
Няколко дни след зачеването оплодената яйцеклетка се придвижва по фалопиевите тръби и започва своя път на растеж в матката ви, прикрепяйки се към стената ѝ. Тъй като лигавицата на матката е богато кръвоснабдена, често може да се появи зацапване, което не е причина за безпокойство.
Зацапването при имплантация се среща при около 25% от жените.

Умора
Задъхвате, докато изкачвате стълби? Усещате, че ви липсва енергия… Не става дума само за загуба на енергия – по-скоро за пълно изтощение, с което вероятно ще се сблъсквате през целия първи триместър. Тази умора се дължи на хормоните на бременността и, което е по-важно, на усилията на тялото да се грижи за развитието на бебето.. Добрата новина е, че с навлизането във втория триместър на бременността енергията ви вероятно рязко ще се увеличи, а сънливостта ще се изпари.

Как да облекчим типичните за бременността оплаквания – част 1

Често уриниране
Пишкате повече от обикновено, ставате дори и през нощта? Необходимостта от по-често уриниране определено е сред стандартните симптоми на бременността и обикновено се проявява около две-три седмици след зачеването.
ЧХГ – хормонът на бременността има думата – след като яйцеклетката се имплантира в матката ви, този хормон увеличава производството си и започва да се покачва драстично – да, честото уриниране е бонус вследствие на това.

Гадене
Гаденето и повръщането са симптоми на бременността, които поразяват някои жени много рано. ,,Сутрешното гадене’’ е малко погрешно понятие обаче – макар че е вероятно да се чувствате по-зле на празен стомах, състоянието може да ви изненада по всяко време на деня. Как да си помогнете? Хранете се често, но с малки порции – при значителна загуба на тегло обаче, уведомете своевременно лекаря си.

На какво миришe тук?!

Възможно е ароматът и вкусът на някои храни (и не само) да не ви допадат особено, макар преди да сте ги включвали с своето меню. В реда на нещата е, запазете спокойствие и избягвайте твърде силни парфюми и други натрапчиви миризми.

Кисели краставички и сладолед?

Това не е мит! Ако очаквате дете, има вероятност да изпитвате силен (и вероятно странен!) глад за храна, особено през първия триместър. Сладко, пикантно, солено и кисело. Ако започнете да изпитвате силен апетит към някои необичайни комбинации, хе-хе, ето ви един ранен симптом. Смело обвинявайте бушуващите хормони (отново!) за това, че объркват сетивата ви за вкус и мирис.

Подуване на корема
Признак на бременност ли са газовете? Защо не?! Повишаването на прогестерона и естрогена е един от често срещаните признаци, който кара много жени да се подуват в началото на бременността, а заедно с това често се появяват и газове. Болките или стягането в корема, подуването, оригването и отделянето на газове съпътстват бременността… понякога през всички девет месеца.

КАЛКУЛАТОР ЗА ТЕРМИНА

Запек
Той върви ръка за ръка с подуването на корема и се появява по същите причини. Тъй като повишените нива на прогестерон отпускат гладките мускулни тъкани, храната започва да преминава през червата по-бавно, което води до запек.
Да, запекът е един от често срещаните симптоми на бременността, въпреки че не е характерен само за първия триместър – някои жени се борят с него през цялото време.

Сълзи и смях

Промяната в настроението е присъща на бъдещите майки, особено в началото на 9-те месеца. В случая е важно да имате подкрепата на мъжа до вас, както и на своите близки. Бъдещата майка понякога е уязвима емоционално, не само заради хормоните, но и поради всички промени, които настъпват по време на този специален, неповторим етап – износването на новия Живот.

Бъдете здрави, насладете се на първите ,,бременни мигове‘‘ и следете нашата рубрика за още полезни теми!

Ваша: д-р Марта