Вероятно, преди да забременеете, сте си представяли 9-те месеца като един блажен период, през който жената се разхубавява, има право на всякакви глезотии, които всички около нея са длъжни да задоволяват, както и достатъчно време да се наспи и подготви емоционално за предстоящата среща с бебето. И вероятно, след като вече сте видели двете чертички, сте успели да се сблъскате с една малко по-различна реалност, дължаща се на някои оплаквания, типични за бременността. Кои са най-честите от тях и как да ги преодолеете по ефективен и безопасен начин?

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Гадене и повръщане

От гаденето се оплаква почти всяка втора бъдеща майка. При някои жени то се появява сутрин, при някои продължава през целия ден, при други – само вечер. Най-често изчезва до края на третия месец. Причината са хормоните на бременността, като тяхното ниво е най-високо между 8-ата и 12-ата гестационна седмица. При много бременни гаденето е съпроводено и с повръщане, което не трябва да се подценява, за да не се стигне до обезводняване на организма.

За да намалите оплакванията, специалистите съветват да се храните често, на малки порции. Така ще предотвратите изпразването на стомаха. Поставете до леглото си сухари, солети, бисквити или сушени плодове. Хапвайте от тях, преди да станете. Това ще повиши кръвната ви захар.

ГОРЕЩИ НОВИНИ ОТ ПЪРВА ЛИНИЯ В БОРБАТА С ПАНДЕМИЯТА

Не забравяйте, че през първия триместър забраната за употреба на лекарства е най-строга. Причината за това е, че тогава се образуват всички органи на плода и медикаментите могат да въздействат в негативна посока на този важен процес. Това обаче не важи за приемането на хомеопатични лекарства и Шуслерови соли, които могат да бъдат щадяща и ефективна алтернатива за лечение на различни симптоми и състояния. При гадене и повръщане, придружени с болки в стомаха, можете да облекчите състоянието си с помощта на комбинацията от Шуслерови соли например.  Лечението трябва да продължи до отшумяване на симптомите.

Умора и отпадналост

Имате ли чувството, че можете да спите денонощно? Или че както си седите на стола или дивана, започвате да се унасяте? Виновна за умората е промяната в нивата на хормона прогестерон. Поради това бременната жена често е уморена и сънлива. В края на 9-те месеца, освен натрупаните килограми, тези състояния стават все по-чести, защото и бебето „изсмуква” силите на мама.

Затова се стремете да си почивате при всяка появила се възможност. Хранете се балансирано и здравословно, пийте повече течности. Включвайте в менюто си храни, богати на желязо и млечни продукти. Имайте предвид, че вашето бебе черпи от вашия организъм калций, който му е нужен за изграждане на костите. 

Проблеми с кожата

Хормоналната вихрушка в организма оказва влияние и върху състоянието на кожата. Ако преди да забременеете кожата ви е била суха, напълно възможно е сега да е станала мазна и по нея да се появи дребен обрив. Мазната кожа пък често става суха или смесена. Понякога се появяват и петна, които са типични за този период. Наричат се „маска на бременността”.  В такива случаи е най-добре да посетите дерматолог, който ще ви посъветва най-добре как да се справите с тези проблеми. Използвайте козметика, предназначена за вашия тип кожа и безопасна за бременни. Препоръчително е да спазвате и лек хранителен режим – изключете от менюто си мазните храни, пикантните подправки.

Един от най-често срещаните „отпечатъци” на бременността върху кожата са стриите. Те са естествен резултат от разтягането на кожата около корема заради растежа на бебето. За да предотвратите появата им, е нужно да вземете мерки още от началото на 9-месечието. Яжте храни, които имат благоприятно въздействие върху кожата - спанак, боровинки, ягоди, ядки, семена, авокадо, броколи, зелени зеленчуци, моркови, сладки картофи, манго, червени чушки, риба (но не консумирайте риби, богати на живак), орехи, яйца (винаги преминали термична обработка). Пийте много вода, поне 8 чаши на ден. Тя помага за детоксикацията на тялото и прави кожата по-здрава и по-издръжлива на стреса от разтягането. Консумирайте и повече воднисти плодове и зеленчуци.

Не загърбвайте и физическата активност. Бременността не е повод за излежаване и обездвижване. Освен че повдигат настроението ви и предпазват от прекомерно напълняване, упражненията помагат на кожата да поддържа своята еластичност, като подобряват кръвообращението в тялото. Разбира се, винаги трябва да се консултирате със своя гинеколог дали е подходящо да спортувате в зависимост от индивидуалното ви състояние и какви активности са позволени. Не забравяйте и че има редица козметични продукти против стрии, които е добре да използвате, за да се предпазите от досадните нацепвания на кожата.