Млада майка, диагностицирана с лимфом на Ходжкин, минала през химиотерапия и прекарала почти девет седмици в кома по време на бременността си, ражда здраво момиченце, на което днес се радва. Историята ѝ разказва Би Би Си.

Д-р Георги Стаменов: Яйцеклетки, сперматозоиди и рак — писма от бъдещето

30-годишната Бет Патерсън от Бейзингстоук, Хемпшир, е диагностицирана с лимфом на Ходжкин, който се разпространява от гръдния ѝ кош до мозъка. Това довело до изпадането в кома.

Въпреки че е в безсъзнание, лекарите провели химиотерапия на младата жена, като през това време постоянно проследявали ефекта от лечението върху нероденото ѝ дете. Бет Патерсън разказва, че когато се е събудила от комата, е осъзнавала, че е бременна, макар да е имала загуба на спомени. В началото тя не успявала да се движи в болничното си легло. Била загубила и способността си да говори.

Семейство музиканти, родители на близнаци, се борят с диагноза рак

„Просто знаех, че все още съм бременна, защото майка ми каза, че въпреки че не съм в пълно съзнание, все още държа ръка на корема си“, разказва тя след излизането си от болницата.

Бебето Изабела се е родило преждевременно – през март 2024 г. то е било само на 31 седмици и пет дни.

Бет Патерсън обяснява, че отишла на преглед през октомври 2023 г. тогава лекарите свели нейното неразположение до сутрешно гадене. Въпреки това обаче тя започнала бързо да губи тегло. Започнала да се оплаква от умора и зрителни халюцинации.

Жена с трансплантирана матка роди здраво бебе - донорът е майка ѝ

Ето защо, няколко месеца по-късно, се наложило да я приемат в болница. Поставили и диагнозата рак. Състоянието ѝ обаче се влошило и тя изпаднала в кома заради усложнена енцефалопатия. Тогава била в едва 16-та седмица от бременността, съобщават от болницата. Медицинската сестра Лорън Духиг, която се грижеше за Бет Патерсън, обяснява пред Би Би Си, че никога преди не ѝ се било налагало да прави химиотерапия на бременна жена в кома.

„Ние наистина мислехме не само за Бет, но и за нероденото дете, преди да направим каквото и да било вливане на медикаменти. Наблюдавахме поведението на плода през цялото време“, разказва Лорън Духиг.

Първата жена с присаден черен дроб в България, която роди здраво бебе

Специалистите по неврология, онкология и акушерство провеждали срещи всяка седмица за координират на лечението на пациентката.

Бет Патерсън сега се грижи за новородената си дъщеря и посочва, че е в ремисия. Тя е майка на общо три деца – бебето Изабела и още двама сина.

Калкулатор за кръвна група

Семейството ѝ допълва, че младата майка бавно възвръща силите си, както и краткосрочната си памет.

Източник: https://btvnovinite.bg/