,,Днес отбелязваме Деня на най-малките герои в Университетска акушеро-гинекологична  болница “Майчин дом”!'', сподели екипът на болницата във Фейсбук страницата на лечебното заведение. Текстът продължава така: ,,Ние сме българската болница, в която са спасени най-много преждевременно родени бебенца - над 25 000! Болницата, в която вече 41 години се полагат професионалните специализирани грижи за тях на световно ниво! 

НАУЧИ КОГА Е ТВОЯТ ТЕРМИН

"Майчин дом" е еталон за медицински професионализъм по отношение на най-малките новородени и школа на най-добрите неонатологични професионалисти! 


Благодарим на хилядите семейства на малки герои, които ни се доверяват! Продължавайте да вярвате в чудеса!''.

Благодарности за неуморните екипи в най-добрата Неонатологична клиника в България! Бъдете здрави и благословени!''

Всяка година в България се раждат повече от 6000 недоносени бебета

Припомянме, че на Игнажден министър Сербезова връчи плакет на проф. Слънчева с „огромна благодарност, че превръщате сълзите от притеснение в сълзи от радост“, и пожела „тази отдаденост да се постига във всички области на медицината в България“. На церемонията изпълнителният директор на СБАЛАГ „Майчин дом“ проф. Иван Костов, дмн, поднесе плакети за специалния принос към грижите за недоносените деца и изказа благодарност за подкрепата на Министерство на здравеопазването в лицето на проф. Асена Сербезова и на Дарина Владова, Съветник на Президента на Рупеблика България за “Българската Коледа” и изказа задоволство, че точно днес - на ИГнажден, в болницата идват толкова отдадени на каузата за спасяването на най-ценния капитал на България - децата. 

В България, по данни на НЗОК, през 2021 г.  са се родили над 6500 недоносени бебета - споделят в своя сайт от Фондация Нашите недоносени деца. Преждевременното раждане е основната причина за смърт на деца под 5-годишна възраст в света, става ясно от статистиките на СЗО.

Недоносеното бебе - всичко важно за първата година

Тази година, Фондация “Нашите недоносени деца”, която отбелязва 10-та годишнина от създаването си, организира, съвместно с Българската асоциация по неонатология, конференцията „Родени твърде рано: медицински и социални аспекти на развитието на недоносените деца”, която ще се състои на 19 ноември в Capital Fort, София.