Притеснително е, че все по-чести стават случаите, в които пациенти биват приети в болница поради удавяне. Момиченцето, за което предстои да ви разкажем, в началото на инцидента е имало минимални шансове за живот. Лекари от УМБАЛ Бургас все пак са успели да го стабилизират.

4-годишното дете пристига в отделението по реанимация, след като е било почти удавено в басейна на един от курортните комплекси. Извадено е от водата без дишане и със спряло сърце. Прието е в кома. По време на реанимацията на място сърцето тръгва и спира няколко пъти.

Лекари спасиха 2-годишно момиченце, родено с вроден дефект

Лекарите правят всичко възможно, за да стабилизират детето и да го върнат към живота, макар че първоначалните прогнози никак не са добри. За радост на всички, момиченцето вече е извън опасност и е изписано от отделението.

В УМБАЛ Бургас отчитат увеличение на пациентите, приети след удавяне. Това лято инцидентите във водни басейни са повече, отколкото през миналото, показва болничната статистика.

Лекарите призовават родителите да не оставят малките деца без надзор дори и за секунди, независимо дали се намират на морето или на басейн. И да реагират веднага, ако децата са тихи и не мърдат във водата. Обикновено децата играят шумно и са активни, ако затихнат, това е сигнал, че нещо може да не е наред, обясняват те.

Лекари спасиха единствения шанс на жена да стане майка, а тя рискува своя живот, за да даде Живот

След воден инцидент наблюдението от реаниматор е задължително, защото има риск от късни усложнения, оток и инфекции на белите дробове.

Източник: https://offnews.bg/