37-годишна жена с едно от най-тежките усложнения в акушерството - плацента превия и перкрета, и бебето ѝ бяха спасени след сложна оперативна интервенция от мултидисциплинарен екип, включващ акушер-гинеколози, анестезиолози, неонатолози и уролози в Acibadem City Clinic УМБАЛ Токуда.

Лекари спасиха естествено заченати четиризнаци, делили една плацента

Планирането на цезаровото сечение започва месец по-рано, а пациентката е под активно наблюдение. Налага се спешно извършване на оперативното раждане, тъй като пациентката се оплаква от наличие на значително количество кръв в урината и внезапно започнали силни болки в корема, получили се в резултат от прорастване на плацентарна тъкан към стената на пикочния мехур, водещо до кървене в пикочния мехур и изпълването му с кръвни съсиреци. 

За кратко време през нощта е свикан екип и тя е въведена в операционната зала в шоково състояние с висок риск както за нейния, така и за живота на бебето. Оперативната интервенция продължава около 5 часа, по време на която хирургичният екип начело с проф. Марков и анестезиологичният екип, ръководен от д-р Иван Стоименов полагат неимоверни усилия за овладяване на хирургичното кървене и стабилизиране на пациентката, чиито жизнени показатели са критични.

В хода на операцията се ражда момиченце с тегло 1640 гр, което е поето от специалистите от Отделението по неонатология и остава под тяхното активно наблюдение и високоспециализирани неонатологични грижи.  

Спасиха близнаци с вътреутробна фетална операция, направена за първи път у нас

„Това тежко усложнение на бременността е едно от най-сериозните предизвикателства в оперативното акушерство. Проблемът при тези състояния е острото и масивно кървене в хода на родоразрешението“, посочи проф. Петър Марков, началник на Клиниката по акушерство и гинекология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

„Благодарна съм за безрезервните грижи, които бяха на повече от високо ниво, за организацията и изпълнението на сложната интервенция, за професионализма и човешкото отношение на всички медицински специалисти, които се бориха да оцелея“, посочи пациентката. 

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО

Тя и бебето ѝ вече са изписани от лечебното заведение и са си у дома. Възстановителният период и проследяване на пациентката продължават.