Акушер-гинеколозите от Университетска акушеро-гинекологична  болница “Майчин дом” и АГ Болница Д-р Щерев спасиха близнаци след тежко усложнение при спонтанна триплодна еднояйчна бременност.

Мечти без граници! 53-годишна майка и 78-годишен татко прегърнаха близнаци

За първи път у нас беше направена вътреутробна фетална операция при специфична триплодна еднояйчна бременност, която даде шанс на двете здрави бебета да живеят. 

Мечти без граници! 53-годишна майка и 78-годишен татко прегърнаха близнаци

В световен мащаб честотата на триплодна бременност с еднояйчни близнаци е по-малка от 1 на 100 000. Бременността при 35-годишната Бедрие се развива нормално до 17-а гестационна седмица, когато състоянието на едно от трите бебета се усложнява. Поради това, че тризнаците са еднояйчни и споделят обща плацента, съответно са с взаимосвързано кръвообращение, опасността за живота на едното бебе поставя под риск и другите две бебета. 

11 от най-популярните татковци на Евро 2024

Затова първоначалната препоръка на акушер-гинеколозите е бременността да бъде прекъсната. Но Бедрие Реджебова от Търговище решава да потърси второ мнение при проф. д-р Иван Костов в СБАЛАГ „Майчин дом“, от когото получава надежда, че бебета й могат да бъдат спасени.

С глас от кадифе, една жена на 50: Белослава е щастлива майка, баба и съпруга

 „Големият въпрос беше дали да прекъснем бременността или да направим невъзможното, за да спасим двете бебета. И нито за миг не сме се колебали, защото ние никога не се отказваме, борим се за всеки живот. И благодарение на мултидисциплинарния екип от двете болници, на акушер-гинеколозите от Родилна клиника и на неонатолозите от Клиниката по неонатология в „Мачин дом“ - имаме две здраве бебета и щастливи родители“, каза проф. д-р Иван Костов, изпълнителен директор на СБАЛАГ „Майчин дом“.

Проф. Костов се свързва с доц. д-р Петя Чавеева от Медицински комплекс „Д-р Щерев“, която заедно със своя екип в рамките на 24-часа извършва диагностика и сложна вътреутробна фетална операция за лазерно разделяне на плацентата. Добрата дългогодишната работа и професионалното доверие между екипите на двете болници, води до щастлив завършек.

„Една такава изключително рядка бременност, придружена с толкова специфично усложнение, е много трудна за управление. В този случай се касаеше за тежка изява на фето-фетален трансфузионен синдром между трите бебета. Двете бебета чрез общи съдове отдават кръв на третото бебе, неговото сърце се натоварва и то започва да акумулира течности в различни части на тялото. И тъй като състоянието на едното бебенце беше крайно критично с минимални шансове да възстанови жизнените си показатели, разделянето на плацентата беше ключовият момент, в който да дадем шанс на здравите бебета да живеят. Добрата колаборативна работа, късметът, доверието между екипите, доверието между лекарите и пациентката – бяха решаващи!“, обясни доц. д-р Петя Чавеева.

Как да изберем детско столче за кола: наръчник за родители

 След спасяващата вътрематочна операция, бременността е проследявана от проф. д-р Иван Костов до 29 г.с., когато животът на бебетата е спасен за втори път в „Майчин дом“. В 29 г.с. се раждат две здрави момиченца - Бесте и Хелин с тегло 950 грaма и 850 грама

Храносмилателна система при бебетата: колики, храносмилане, рефлукс

 Бебетата са стабилизирани, вече дишат сами, захранени са и наддават адекватно под грижите на екипа неонатолози от Клиниката по неонатология в СБАЛАГ „Майчин дом“.

Източник: ФБ Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом