С изключително рядка добра новина се похвалиха от болница в словенската столица Любляна през уикенда - четиризнаци се появиха на бял свят в родилния дом на лечебното заведение, което не се е случвало от близо 10 г. 

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Момченцата, които са еднояйчни четиризнаци и са спонтанно заченати, са родени с цезарово сечение през 31 гестационна седмица от бременността. Новородените носят имена Матей (роден с тегло 1450 грама), Лука (1030 грама), Марко (1420 грама) и Йован (1280 грама). 

Последният път, когато четиризнаци са били родени в болницата в Любляна, е било през 2015 г., казва нейният ръководител Горазд Каушък, цитиран от Slovenia Times. Още по-голяма рядкост е спонтанното зачеване на четиризнаци. 

Четири спонтанни аборта, а след тях четиризнаци чудо

Раждането на четирите здрави момченца се определя като чудо, предвид факта, че обичайно четиризнаци се раждат преждевременно. 

Майката в момента живее в Словения, но е родом от Баня Лука в Република Сръбска, която е населената предимно със сърби полуавтономна част на Босна и Херцеговина. 

Майка на 3 деца ражда четиризнаци на 51-годишна възраст

"Шансът да имаме четиризнаци е изключително малък: случва се при приблизително 500 000 раждания. Това означава, че подобно събитие в Словения ще се случи веднъж на 15 до 20 години", посочва говорителят на болницата. 

Източник и снимка: https://dnes.dir.bg/