Марина Велчева е поредният читател на библиотеката, който сложи отпечатъка си в Алеята на най-четящите деца на Русе. Осемгодишната Марина оглави класацията на културния институт, която води началото си от 2016 г. Наградите бяха връчени на 10 януари 2024 г. в Библиотечко на специална церемония.

Виктория Байрактарова - момичето, което само за година прочете 552 книги

Най-малкият читател за 2023 г. е Матео Симеонов, записан в библиотеката на 23 дни. Читателят с най-много заети книги от отдела за възрастни е Богомил Хараламбов. И двамата получиха грамоти и награди. Отличени бяха и педагози, най-активно работили с библиотеката през годината – Кристина Димитрова – преподавател в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ и педагогическия екип от ПЧУ „Леонардо да Винчи“. Най-четящо семейство през изминалата година бяха семейство Петкови (Магдалена, Екатерина, Михаил и Йордан), най-дългогодишни читатели с много отличия в класациите  ̶  Добрин и Калина Тиханови. Андреа Драева, която е само на година и половина, получи награда за най-позитивна малка читателка, а Повелител на дебелите книги  ̶  читател с най-много прочетени страници, стана дванадесетгодишната Александра Мартева. Доброволец на годината стана Лиляна Коева, а Приятел на библиотеката – Деница Филева.

Самата класация на най-четящите деца на град Русе за 2023 г. беше организирана в две категории. В категория „От 0 години до І клас“ на трето място се класира Елеонора Илиева на 5 г. Втора е Аделина Дундарова на 4 г., а първенец отново е Никол Цанкова на 6 г.

В категория „От І клас до 14 години“ трето място зае Никол Желева 9 г. Втора е Йоана Дундарова на 9 г. И на първо място и най-четящо дете за 2023 г. на Русе е Марина Велчева на 8 г.

За всички деца имаше грамоти и подаръци от библиотеката и книжарници „Хермес“, „АБВ“ и „Хеликон“. 

9-годишният Иван е с максимален резултат на тест за интелигентност на Менса

Наградите на библиотеката бяха връчени от директора Теодора Евтимова, която поздрави първенците и им пожела още много интересни и полезни срещи с книгите в русенската библиотека. Тя използва случая да каже няколко думи за изминалата година:

„През 2023 г. бяха регистрирани  9272 читатели, от които 4658 под 14 години.  През тази година за пръв път прага на библиотеката прекрачиха 3309 читатели, в това число 2212 деца до 14 годишна възраст. Посещенията са 123409. Заетите библиотечни материали 188015 бр. Горди сме, че сме единствената библиотека в страната, в която трима библиотекари завършиха обучение за работа по метода Монтесори и вече започнаха занятията с деца от 0 до 6 години като сертифицирани преподаватели. 2023 г. беше особено успешна за нас и с реализирането на важни за дейността ни проекти. Ще обърна внимание само на един от тях: Продължаваме работата по проекта „Новатори в културното предприемачество и нови възможности за култура и изкуство в ревитализирана многофункционална зала на обществена библиотека“. Наши партньори са Сдружение „Център Динамика“ и Сдружение „Българска асоциация на независимите художници аниматори – Пройко Пройков“. Ремонтните дейности в киносалона текат с пълна сила и очакваме скоро обновената зала да приеме първите си събития и посетители.

Николай, едва в четвърти клас, а вече издал втората си книга

През 2024 г. ще работим по няколко проекта, вече получили финансиране от Национален фонд „Култура“ и Министерство на културата.

Предстоят вълнуващи срещи за децата на Русе с любимите детски автори Мануела Саркисян, Здрава Каменова и Радостина Николова. Предвижда се ателие за рисуване със светлина, както и огнения спектакъл „Жар“ на артистите от Infernity - Fire Art.

В края на тържеството, по традиция, най-четящото дете за 2023 г. Марина Велчева остави своя отпечатък за Алеята на четящите деца на град Русе.

Журналисти и гости бяха приятно изненадани от поздрава на „Балет Дъга“ с ръководител Деница Филева.

Източник и снимка: https://www.libruse.bg/