Николай Антонов от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ във Велко Търново издаде своята първа стихосбирка. Тя е озаглавена „Дял от мене“ и включва близо 30 стихотворения. Това е втората книга на четвъртокласника, а идеята за нея се ражда веднага след излизането от печат през 2021 г. на първата му творба „Каново Паново“, в която разказва истории от въображаемото градче и с нея печели националния конкурс „Детство мое вълшебно“.

Мобилните устройства засилват риска от късогледство при децата

В петък Николай представи в библиотеката на читалище „Искра“ своята стихосбирка пред съучениците си от 4 в клас, а на събитието присъстваха неговите родители и класният ръководител д-р Ренета Минчева. Събитието уважиха директорът на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ Иваничка Петкова и училищният психолог д-р Офелия Иванова. 

„Чувствам се много горда и развълнувана, че Ники успя да издаде тази книжка в периода, в който все още сме заедно, защото това негово постижение ме радва изключително много. И ми дава надежда, че талантът на българските деца расте и няма да се загуби. Докато има деца като вас, които обичат да четат, да пишат, да съчиняват или рисуват, България ще просъществува“, заяви д-р Ренета Минчева. Класният ръководител не скри вълнението си от представянето на книгата, след което даде думата на автора да сподели повече за своята стихосбирка. 

12-годишният Виктор се гордее със 105 медала от турнири по плуване

„Дял от мене“ се роди спонтанно като частица от моят живот и смятам, че е по-добра от първата ми книга. Много благодаря за подкрепата на моите родители, на моя класен ръководител г-жа Минчева и на всички мои съученици“, сподели Николай. Той прочете част от стихотворенията си, които породиха сред четвъртокласниците редица въпроси към автора. Всички гости на събитието получиха за спомен книгоразделител, върху който имаше различно стихотворение от книгата и автограф. Талантливият автор също получи подаръци от присъстващите с пожелание да продължи смело да твори и да постигне много успехи.  

9-годишният Иван е с максимален резултат на тест за интелигентност на Менса

С усмивка четвъртокласникът сподели, че когато го питат какво е неговото хоби, винаги казва, че е да пиеше. Затова винаги носи със себе си тефтер и химикал, за да записва нещата, които му хрумват. Така се раждат и част от стиховете, провокирани от различни емоции и преживявания. И допълни, че много обича да чете, но предпочита български автори и в момента е избрал книгата на Георги Господинов „Времеубежище“, а мечтата му е един ден да се срещне с първия българин, носител на престижната световна награда „Букър“.

На финала на събитието Николай сподели, че вече е започнал работа върху своята следваща книга.

Източник и снимка: https://www.dnesbg.com/