6-годишният Кристиян Младенов пребори животозастрашацащо заболяване вирусен менингоенцефалит, благодарение на усилията на медици от МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов". Неговата майка Венислава Банджакова сподели, че състоянието му било изключително тежко и дори здравните специалисти се въздържали да дадат положителна прогноза за оцеляването му. Стигнало се до момент, в който малчуганът прекарал три дни в безсъзнание и бил пред интубиране.

Поля: Старая се да съм добра майка, не перфектна, а добра

Днес Кристиян вече е вкъщи, животът му е извън опасност и иска да забрави ужасното преживяване. Семейството обаче винаги ще помни героите в бяло, които направиха всичко по силите си, за да спасят детето.

Преди рязкото влошаване момченцето било атакувано от сезонен вирус, заради който в продължение на една седмица телесната му температура ту се покачвала, ту спадала. Настъпило временно подобрение, но изведнъж на 4 януари Кристиян получава гърч, съпроводен с пяна от устата.

„По това време той беше с баща си в Стражица. Отиват в местния филиал за Спешна помощ и оттам с линейка транспортират детето до МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Веднага го приемат в Инфекциозно отделение, като съмнението е за вирусен менингоенцефалит. Това е възпаление едновременно на мозъчната тъкан и мозъчната обвивка на главния и гръбначния мозък. Правят му пункция – изтеглят течност от гръбначния стълб, за да направят лабораторни изследвания, и така се потвърждава диагнозата“, сподели майката.

Венислава разказа, че по време на престоя в болницата критични били 3 дни, в които от Инфекциозно отделение Кристиян е преместен по спешност в реанимация. Проф. д-р Цеца Дойчинова от Плевен, която е национален консултант по инфекциозни болести, идва на място в старата столица, за да прегледа момченцето и да даде напътствия на колегите си. Търновските специалисти по интензивни грижи успяват да стабилизират детето и отново го връщат в Инфекциозно отделение. Там лежи още 8 дни и на 16 януари го изписват.

По думите на майката медиците са обяснили, че заболяването е възникнало като усложнение от първоначалния вирус и обикновено това се случва при 1 на 10 000 души.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ 

„Вероятно е провокирано от неточно първоначално лечение – хомеопатия“, уточни жената.

Тя сподели, че предстоят проследяващи прегледи при невролог, за да се изясни дали са възникнали усложнения от вирусния менингоенцефалит.

„Изключително съм благодарна на всички лекари, медицински сестри и санитари от търновската болница. Всички се грижиха за моя син с огромна любов и професионализъм. Още повече че в Отделението по реанимация не се допускат външни лица и той беше самичък там. Смятам, че е редно да се дава гласност на случаи като нашите, а не само да се сипят критики и недоволства по адрес на медиците“, допълни Венислава.

Източник: https://www.borbabg.com/