Eднократна помощ в размер на 1000 лв. за родено дете във Варна, в семейство, в което поне единият родител има висше образование. За целта в общинския бюджет за тази година да бъдат планирани и заложени 1 млн. лева, предлaгат от групата на “Възраждане” в Общинския съвет.

КАЛКУЛАТОР ЗА КРЪВНА ГРУПА

Населението на Варна намалява с около 10 000 души годишно. Все повече деца се отглеждат извън семейна среда и семейството, като основна градивна клетка на обществото, губи своето първостепенно значение. Целта е стимулиране на отговорното родителство и подкрепа на семействата с висше образование, които решат да създадат поколение, мотивират се от “Възраждане”.

По техни данни във Варна годишно се раждат около 2900 деца. От тях около 20 на сто са с родители висшисти.

Предложението обаче не срещна нужната подкрепа на днешното заседание на комисията „Финанси и бюджет“. Мнозинството в зала „Пленарна“ отхвърли искането с основен мотив, че то има дискриминационен характер. Освен това липсва анализ колко би струвало на общинския бюджет отпускането на евентуална финансова помощ.

Николета Лозанова: Аз и Николай искахме много дете, но съдбата имаше други планове

„Не можем да разделяме хората по образованието. Демографският проблем наистина е голям и трябва да се борим с него. Нека обаче се направи анализ, за да се види колко средства ще са необходими“, коментира заместник-кметът с ресор социални дейности Снежана Апостолова.

Още по темата четете на https://darik.bg/