Зачестяват случаите, в които деца поглъщат капсули за пране. За опасната тенденция алармира чрез "Фокус" д-р Елена Зарева, началник на Отделението по педиатрия в МБАЛ "Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. Тя апелира родителите да са изключително внимателни и да не оставят наследниците си без надзор, тъй като малчуганите често мислят препаратите за бонбони.

Грешки, които родителите допускат, когато детето е болно

"С ярките си цветове и атрактивен външен вид, те са изкушение за децата, но могат да създадат сериозни усложнения на здравето“, коментира д-р Зарева.

Инцидентите са основно с младежи на възраст между 2 и 5 годинки. Във всеки един подобен случай децата освен с педиатър, се консултират и с токсиколога д-р Виолета Пашова. Промивки не се правят, тъй като перилният препарат се разпенва и може да причини повече вреди.

"В повечето случаи своевременната медицинска намеса предотвратява сериозни усложнения“, обяснява д-р Зарева, като допълва и, че при по-тежко пострадалите деца се наблюдава повръщане.

От началото на август в отделението се наблюдава ръст и на стомашно-чревните инфекции, което е характерно за сезона. Обикновено оплакванията са след завръщане от почивка на море. Педиатрите напомнят, че трябва да се спазва добра лична хигиена и да се внимава каква храна се консумира в заведенията.

"През лятото се увеличават и алергиите и кожните обриви сред малчуганите“, отчита още д-р Зарева.

Източник: https://www.focus-news.net/