70-годишна жена от Уганда е родила близнаци, след като забременяла чрез инвитро процедура, съобщиха от болницата, където е протекло раждането и проследяването на бременността.

Сафина Намуквая стана най-възрастната жена, станала майка в Африка, след като роди момиченце и момченце в сряда следобед, съобщиха от Международната болница за жени и център за плодовитост в столицата на Уганда Кампала.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Медиците в болницата казаха, че майката и двете ѝ бебета се чувстват добре, след като децата са били родени с цезарово сечение.

„Тази история не е само за медицинския успех, става въпрос за силата и устойчивостта на човешкия дух“, казаха от болницата.

Майката Намуквая каза пред канала NTV, че това е второто ѝ раждане за три години, след като е родила момиче на име Сара през 2020 г. Тя споделя още, че е преминала през някои усложнения и трудности по време на бременността си, включително това, че бащата на децата ѝ я е напуснал.

„Мъжете не обичат новината, че ще имате повече от едно дете“, каза г-жа Намуквая. „Дори след като ме приеха в болницата, съпругът ми така и не се появи.“

Намуквая каза, че в миналото е претърпявала спонтанни аборти, загубила е съпруга си през 90-те години на миналия век и е била изправена пред стигмата в своята общност, че няма деца. Тя разкрива още, че след раждането на първото си дете е била осъждана, че не е родила след 40 години опити.

„Много хора ме съдеха и ми казваха, че съм безплодна, но реших да оставя всичко на Бог, който най-накрая отговори на молитвите ми“, каза тя малко след раждането на първата си дъщеря през 2020 г.

След дълга битка и много сълзи - роди се бебе, измолено от Бог

Въпреки че случаят на Намуквая е рядък, това не е първият, в който жена ражда в напреднала възраст. През 2019 г. Ерамати Мангаяма от Индия роди близнаци чрез IVF (инвитро оплождане) на 74-годишна възраст - ставайки най-възрастната майка в света. Смята се, че клиниката Ahalya IVF в град Гунтур е платила по-голямата част от процедурата, тъй като медиците са съзнавали, че това би било историческо постижение. Мангаяма не е имала други деца и за съжаление съпругът ѝ Раджарао починал от инфаркт през 2020 г. на 84-годишна възраст.

Предишният рекордьор за най-възрастна майка в света беше Бусада де Лара, която беше на 66 години, когато роди близнаците, Крисчън и Пау, през декември 2006 г. Бебетата били родени преждевременно чрез цезарово сечение и тежали по 1,6 килограма всяко.

ОВУЛАЦИОНЕН КАЛКУЛАТОР

NHS обикновено предлага процедурата само на жени под 43 години. Но някои частни клиники предлагат IVF (инвитро оплождане) и на жени над тази възраст. Когато една жена премине през менопаузата, тя вече не може да забременее по естествен път. Но с IVF все още е възможно чрез използване на яйцеклетки, замразени в по-ранен етап от живота на майката или с яйцеклетки от донор.

Източник и снимка: https://www.novinite.bg/